Filistin'in Nekbe'si: 76 yıldır süren katliamlar ve yerinden edilmeler

Filistin’de, 15 Mayıs 1948'deki Nekbe'den (Büyük Felaket) bu yana geçen 76 yılda işgalciler özellikle 7 Ekim'den bu yana yaptıkları soykırım ve yerinden edilmelerle yeni bir Nekbe'yi yaşatıyor.

Ekleme: 15.05.2024 11:20:05 / Güncelleme: 15.05.2024 11:34:11 / Güncel
Destek için 

Filistinliler için zorunlu göç ve katliamların simgesi olan "Nekbe"nin üzerinden 76 yıl geçti. Filistinliler bugüne "Büyük Felaket" anlamına gelen Nekbe ismini veriyor.

İşgalci siyonistlerin 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında kuruluşunu ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu. Bu nedenle siyonist işgalcilerin Filistin topraklarını işgal ettiği tarih olan 14 Mayıs'ı takip eden gün yani 15 Mayıs "Nekbe" günü olarak sembolleşti.

Siyonist işgal güçleri Nekbe sırasında 1 milyona yakın Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti. Filistinlilere ait 675 köy ve belde yok edildi. Siyonist çeteler 70'ten fazla katliam gerçekleştirdi ve 15 binden fazla Filistinliyi katletti.

Nekbe'de sürgün edilen binlerce Filistinli, ülke içinde ve dışında oluşturulan 58 mülteci kampında zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki mülteci kamplarının yanı sıra başta Suriye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde vatanlarından uzakta hayat süren Filistinli mülteciler, vatanlarına ve asıl topraklarına dönme hayallerini kuruyor.

Bu yılki Nekbe, işgalci siyonistlerin art arda 222 gündür sürdürdüğü ve 35 binden fazla kişinin şehit olduğu, 79 bin aşkın insanın yaralandığı, binlerce kişinin halen enkaz altında ve yollarda kayıp olduğu bir soykırımla aynı zamana denk geldi.

Nekbe'yi anma etkinlikleri bu yıl "Soykırıma rağmen varız, yerinden edilmeye rağmen geri döneceğiz" sloganıyla düzenlenecek.

Batı Şeria'daki halkların yanı sıra sürgündeki kamplarda bulunan Filistinliler de bir dizi anma etkinlikleri düzenleyecek.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre bugün yaklaşık 5,9 milyon Filistinli mülteci işgal altındaki Batı Şeria, Gazze Şeridi, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki kamplarda ve şehirlerinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) kayıtlarına göre, Filistinli mülteci kamplarının sayısı 58'e ulaştı ve teşkilata bağlı resmi kampların dağılımı şu şekilde: Ürdün'de 10 kamp, ​​Suriye'de 9 kamp, ​​12 kamp Lübnan'da, Batı Şeria'da 19, Gazze Şeridi'nde ise 8 kamp bulunuyor.

76 yıl önce bugün oluşumunu ilan eden işgal rejimi, 1917 yılında iddia edilen Balfour Deklarasyonu'nun uygulanmasında İngiliz sömürgeciliğinin desteğiyle tarihi Filistin topraklarının yüzde 78'ini (27 bin kilometrekare) kontrol altına aldı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'nın yayınlamaya çalıştığı 1947 tarihli 181 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararı'yla işgal daha fazla genişledi ve bu oran yüzde 85'e ulaştı.

Merkezi İstatistik Bürosu'na göre, "dünyadaki toplam Filistinli sayısı 2023 sonunda 14,63 milyon kişiye ulaştı" ve Filistinlilerin sayısı 1948 Nekbe felaketinden bu yana yaklaşık 10 kat arttı. Filistin Devleti'nde (Kudüs, Batı Şeria ve Gazze dahil) 5 milyon 500 bin, 1948 topraklarında (işgal altındaki topraklar) yaklaşık 1 milyon 750 bin, Arap ülkelerinde 6 milyon 560 bin, yabancı ülkelerde ise yaklaşık 772 bin Filistinli bulunuyor. (İLKHA)