Gazze'de 150 binden fazla hamile kadın ciddi sağlık tehdidi altında

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'ndeki 150.000'den fazla hamile kadının, korkunç sağlık koşulları ve risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Ekleme: 15.05.2024 07:53:01 / Güncelleme: 15.05.2024 07:56:16 / Dünya
Destek için 

UNRWA, yaptığı açıklamada, "Dünyada hiçbir çocuk bu şekilde acı çekmemeli. Artık ateşkese ihtiyacımız var." diyerek, kötüleşen insani durumu kınadı ve bunu yeni bir umutsuzluk seviyesi olarak nitelendirdi.

Özellikle yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin bulunduğu sınır şehri Refah'tan yerinden edilmelere dikkat çeken UNRWA, 150 binden fazla hamile kadının korkunç sağlık koşulları ve risklerle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

UNRWA, "Geçtiğimiz Ekim ayının 7'sinden bu yana İsrailin Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırganlığı nedeniyle Filistinlilerin Refah şehrinden tekrar Han Yunus'a doğru yer değiştirmesi dünyanın gözleri önünde gelişiyor." dedi.

Daha önce, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), hamile veya emziren kadınların yüzde 95'inin ciddi gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekmişti.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu da doğum malzemeleri içeren 62 yardım paketinin Refah sınır kapısından girmesine izin verilmesinin beklediğini bildirmişti.

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı ise Gazze'de faaliyet gösteren tıbbi sektörlerde yakıt sıkıntısı nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü konusunda uyarıda bulunmuştu.

İşgal ordusu, 9 gündür Refah ve Kerem Ebu Salem sınır kapılarını işgal etmiş durumda ve hiçbir insani ve sağlık yardımının girmesine izin vermiyor.