Gazze'ye destek protestoları sürüyor!

Columbia Üniversitesi'nde geçen hafta başlayan Gazze protestoları devam ediyor. Üniversite yönetimi, öğrencilere 'kamp alanını boşaltın' çağrısında bulundu ve bugün yerel saatle 14.00'e kadar süre tanıdı.

Ekleme: 30.04.2024 09:28:16 / Güncelleme: 30.04.2024 09:55:50 / Dünya
Destek için 

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi'nde Filistin'e destek eylemleri, yaklaşık iki haftadır devam ediyor. Ancak, okul yönetimi ile öğrenciler arasındaki müzakerelerde uzlaşma sağlanamadı.

Üniversite yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerle yapılan görüşmelerin çıkmaza girdiği belirtilerek, eylemlerin kampüs içinde istenmeyen bir ortam oluşturduğu ifade edildi.

ÖĞRENCİLERE KAMP ALANINI BOŞALTIN ÇAĞRISI 

Öte yandan öğrencilere kamp alanını bugün yerel saatle 14.00'e kadar boşaltmaları çağrısında bulunularak, buna karşı gelen protestocu öğrenciler disiplin cezası ve okuldan uzaklaştırma ile tehdit edildi.

New York Polisinin (NYPD) yeniden müdahale etme beklentisiyle basın mensuplarının kampüsü doldurduğu sırada, öğrenciler Filistin'i destekleyen sloganlar ve pankartlar eşliğinde gösterilere devam etti. Müdahale olmadan gün boyunca protestolar devam etti.

BAZI ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI VERİLDİ

Columbia Üniversitesi Halkla İlişkiler Departmanı Başkan Yardımcısı Ben Chang, gösterilere katılan bazı öğrencilere disiplin cezaları verilmeye başlandığını duyurdu.

Chang, kaç öğrenciye işlem yapıldığı konusunda bilgi vermedi ancak bu öğrencilerin yarıyılı tamamlayamayacaklarını, mezun olamayacaklarını ve üniversite lojmanlarına ile akademik binalara kabul edilmeyeceklerini belirtti.

ABD ÜNİVERSİTELERİNDE FİLİSTİN'E DESTEK EYLEMLERİ

Nisan ayı ortalarında Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, okulun, siyonist rejimin işgalini ve Gazze'deki soykırımını destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektörlük, eylemlerin ikinci gününde New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis, 108 civarında öğrenciyi gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesindeki olaylar, 7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Gözaltılara tepki olarak öğrenci protestoları, ülke genelinde diğer üniversitelere de yayıldı.

ABD'nin çeşitli bölgelerinde halen 50'den fazla büyük üniversitede Filistin'e destek eylemleri devam ediyor. Son iki haftada polisin, aralarında bazı öğretim görevlilerinin de bulunduğu 1000'den fazla öğrenciyi gözaltına aldığı belirtiliyor. ((AA))