Siirt'te iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir adım: Lenoks bitkisinin hasadı yapıldı

Siirt'te, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında su tasarrufu sağlayan bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla yetiştirilen lenoks bitkisinin hasadı yapıldı.

Ekleme: 29.04.2024 21:50:05 / Güncelleme: 29.04.2024 21:56:51 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından desteklenen bir işletme, lenoks bitkisinin kış aylarında ekimini gerçekleştirdi ve başarılı bir hasat elde etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, bölgedeki tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, "İlimizdeki mera alanlarının zayıflığı nedeniyle kaba yem önem arz etmektedir. Son yıllarda iklim değişikliği ile birlikte az su tüketen bitkilerin değeri artmıştır." dedi.

Lenoks bitkisinin su ihtiyacının kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılandığını belirten Demirhan, "Bu özellik, lenoks bitkisinin bölgedeki tarımsal üretimde önemli bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Lenoks, süt üretimine de olumlu katkılar sağlamaktadır." şeklinde konuştu

"İklim değişikliğiyle birlikte az su tüketen bitkilerin önemi daha da arttı"

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, kentte bulunan 37 bin hektarlık mera alanının önemine dikkat çekerek, "İlimiz önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi konumunda. 1 milyon 200 binin üzerinde küçükbaş hayvan varlığına sahibiz. Bu hayvan varlığı, kaba yemin büyük önem taşımasını sağlıyor. Ancak, sahip olduğumuz 37 bin hektarlık mera alanı zayıf yapıda. Dolayısıyla, kaba yeme mutlaka destek olmamız gerekiyor. Son yıllarda iklim değişikliğiyle birlikte az su tüketen bitkilerin önemi daha da arttı" şeklinde konuştu.

Siirt'te, kaba yem ihtiyacını karşılamak ve su tasarrufu sağlamak amacıyla lenok bitkisinin kullanımını artırmayı hedeflediklerini ifade edenDemiehan, lenok bitkisinin az su tüketimi ve su ihtiyacını kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılayabilme özelliğine dikkat çekti.

"Yetiştiricilik yapılan alanlarda dönüm başına 6 ton civarında yeşil ot hasadı elde ediliyor"

Demirhan, "Kaba yemlerin çoğu, yonca gibi değerli bitkilerdir ve su talebi fazladır. Özellikle son yıllarda ülkemizde lenoks olarak adlandırdığımız yem şalgamı bitkisinin ekim alanları artmaktadır. Çünkü az su tüketen bir bitkidir ve su ihtiyacını kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılayabilmektedir. Bu amaçla kaba yem ihtiyacını karşılamak ve bu yeni bitkiyi denemek amacıyla Kurtalan ilçemizde demonstrasyon alanı oluşturduk. Kırsal kalkınma yatırımlarıyla desteklediğimiz bir hayvan yetiştiriciliği işletmesindeyiz. İşletmelerin kar edebilmesi için entegre bir üretimle, üretim ve yetiştiricilik yapması gerekiyor. Bu işletmede, 2 dönümün üzerinde bir alanda demonstrasyon alanı gerçekleştirdik. Yetiştiricilik yapılan alanlarda dönüm başına 6 ton civarında yeşil ot hasadı elde ediliyor. Ayrıca, lenoksun silaja uygun olması süt verimliliğini artırıyor ve süt üretiminde ciddi artışlar sağlıyor." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler