Menenjit aşısında önemli gelişme

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) öncülüğünde, Bilkent ve Hacettepe üniversitelerinden bilim insanları, yüksek koruma sağlayan ve uygun maliyetli menenjit aşısı için yeni bir yöntem geliştirdi.

Ekleme: 29.04.2024 11:06:58 / Güncelleme: 29.04.2024 11:33:52 / Güncel
Destek için 

Türkiyeli bilim insanları, menenjit aşısının hayvan deneyleri sonuçlarını "International Immunology" dergisinde yayımladı. Şimdi, insan deneylerine geçerek çalışmalarını sürdürmeyi planlıyorlar.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nden Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşı geliştirme çalışmalarının TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı ve Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu (KORTUP) konsorsiyumuyla yürütüldüğünü belirtti.

Konsorsiyum, değişik üniversitelerden geniş katılımlı bilim insanlarıyla bir araya gelerek yaklaşık 8 farklı aşı üretmeyi hedefliyor. Gürsel, "Şu anda ilk ürün adayımız menenjit aşısı" dedi.

Menenjit aşısının hem çocuklara hem de değişik risklere karşı yetişkinlere uygulandığını ve bu nedenle dünyada da aranan bir ürün olduğunu vurgulayan Gürsel, "Menenjit hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğundan menenjit aşıları, acil ihtiyaç haline geldi" diye konuştu.