Kaç esir serbest bırakılacak? İşgal ordusu çekilecek mi? İşte yeni detaylar

Halil El Hayya başkanlığındaki Hamas heyeti Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşma taslağı için yarın Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidiyor. Müzakere süreci devam ederken taslakla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Ekleme: 28.04.2024 13:58:13 / Güncelleme: 28.04.2024 14:49:30 / Dünya
Destek için 

MEHMET BOZDAŞ-   Önceki ateşkes taslağında siyonist işgal rejimi yerinden edilen Gazzelilerin kuzeye dönüşünde kısıtlama getirmiş, söz konusu kısıtlama Hamas tarafından reddedilmiş dönüşün şartsız sağlanması talep edilmişti. Yeni taslakta detaylar netleşmeye başladı. 

Mısır'ın sunduğu yeni taslakta  Gazzelilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşü kısmında  ilerleme sağlandı.

Mısır'ın teklifi, esir anlaşmasının 2. aşaması için ayrı bir vizyon içeriyor, anlaşma Gazze'deki bazı üst düzey Hamas yetkililerinin Kahire'ye gitmesini de içerecek.

Arap medyasının iddiasına  göre taraflar arasında şu konularda ilerleme kaydedildi;

-Kuzey Gazze'ye dönecek Gazzelilerin sayısı konusunda

-Serbest bırakılacak esirlerin  sayısı önceki talebe göre değil, Hamas'ın elinde tuttuğu esirlerin sayısına göre olacak. Bu sayının  33 kişi olması bekleniyor.

-Gazze Şeridi'ndeki IDF güçlerinin sahil boyunca uzanan ana El-Rasheed caddesi'nden çekilmesi. Müzakereler 500 metrelik bir geri çekilmeden bahsederken, Hamas üç kilometrelik bir geri çekilme talep ediyor. Mısırlılar konuyla ilgili bir uzlaşma önerisi öne sürdüler.

-Serbest bırakılan Filistinli esirler sayısı konusunda, Mısırlılar işgal rejimi  ve Hamas'ın pozisyonları arasında bir uzlaşma önerdiler.

Etiketler: