Genç yaşta kalp krizi vakaları neden arttı? ''Daha öldürücü'' uyarısı!

Türk Kalp Vakfı'nın düzenlediği 36. Kalp Haftası’nın açılışına katılan Prof. Dr. Bingür Sönmez artışa geçen genç yaşta kalp krizi vakalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 18.04.2024 14:22:25 / Güncelleme: 18.04.2024 14:33:36 / Sağlık
Destek için 

Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, son zamanlarda yaşanan viral enfeksiyonların kandaki pıhtılaşma faktörlerini olumsuz etkilediğini belirterek “Koronavirüs ve diğer influenza virüslerinden sonra yaptığımız D-Dimer adı verilen ve kanda pıhtılaşma düzeyini gösteren testlerin sonucunda pıhtılaşmanın astronomik oranlara ulaştığını görüyoruz. Genç yaşta geçirilen kalp krizlerinin en önemli sebebi akut pıhtı” dedi.

Prof. Dr. Sönmez “Test yaptığımız gençlerin çoğunda pıhtılaşma faktörünün yüksek olduğunu görüyoruz. Bu kişiler ani kalp krizi ile karşımıza geliyor. Eğer o ilk krizi atlatırlarsa ömür boyu kan sulandırıcı kullanmaları gerekiyor. Hatta kriz erken fark edilip hastaneye yetiştirilebiliyorlarsa hemen stentle tıkanıklığı açıyoruz. Ancak stent yeniden tıkanıyor, yeniden stent konuyor ve yine tıkanıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir problem. Aile hikâyesi olanların mutlaka bir pıhtılaşma testi olan trombofili paneli yaptırması şart” diye konuştu.

Pıhtılaşma yüzünden geçirilen krizinin daha öldürücü olduğunu aktaran Prof. Dr. Sönmez “Çünkü 70 yaşındaki bir tonton amca bir kalp krizi geçirir; ikinciye hatta üçüncüye de geçirebilir ama 20-30 yaş arasındaki bir gencin ana damarları akut bir pıhtı sebebiyle tıkanırsa kesinlikle hayatını kaybeder. Çünkü genç insanın kalbi böyle bir şeye hazırlıklı değil. İleri yaşlardaki hastalarda damarların ‘şartlanma olayı’ var. Kalp krizi anında vücut yan damarlar oluşturarak kalbi besliyor ve ölüm gerçekleşmiyor. Genç insanın damarları sağlam. Ancak birdenbire bir pıhtı gelip tıkayınca ölümcül kalp krizi meydana geliyor” dedi.

Etiketler: