Lübnan, iş adamı Srur'un ölümünden Mossad'ı sorumlu tuttu

Lübnan İçişleri Bakanlığı, İran adına Hizbullah ve Hamas'a para transferi gerçekleştirdiği iddiasıyla daha önce ABD tarafından yaptırım listesine alınan Lübnan vatandaşı iş adamı Muhammed Srur'un ölümünden İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ı sorumlu tuttu.

Ekleme: 18.04.2024 12:02:44 / Güncelleme: 18.04.2024 12:02:44 / Dünya
Destek için 

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, Associated Press'e (AP) verdiği demeçte, kaçırıldıktan sonra Beyrut'un kuzeyindeki Metin ilçesinde 10 Nisan'da ölü bulunan 57 yaşındaki döviz bürosu sahibi Srur'un, Mossad tarafından infaz edildiğini söyledi.

Lübnan istihbarat birimlerinin, Srur'un infazının arkasında Mossad'ın olduğu konusundaki suçlamalara işaret eden Mevlevi, "Cinayetin işleniş biçimi, bu sonuca varmamıza yol açtı." ifadesini kullandı.

Mevlevi, olay öncesi şüphelilerin sahte Lübnan kimlik kartlarıyla Beyrut'un Beyt Meri kasabasında üç katlı villa kiraladıklarını belirterek, güvenlik birimlerinin zanlıları tespit etmek için kasabaya giriş çıkış görüntülerini incelediklerini söyledi.

Srur'un vücudunda birçok mermi izine rastlandığını kaydeden Mevlevi, cinayete ilişkin soruşturmanın sürdüğünü ve sonuçlandığında kamuoyu ve adli makamlarla paylaşılacağını ifade etti.

Lübnanlı iş adamı Srur'un cesedi, kaçırıldıktan birkaç gün sonra Beyrut'un kuzeyinde, yanında susturuculu silah, eldiven ve temizlikte kullanılan kimyasalların yanı sıra etrafa saçılmış binlerce dolar banknotla kaplı alanda bulunmuştu.

Olayın ardından Lübnan İçişleri Bakanlığı, faillerin bulunması için detaylı soruşturma başlatıldığını belirtmişti.

Maktulün ailesi, Lübnan güvenlik makamlarına olayın arkasındaki gerçeklerin ortaya çıkarılması çağrısı yapmıştı.

YAPTIRIM LİSTESİNE ALINMIŞTI

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), 2019'da yaptığı açıklamada, Srur'un, İran Devrim Muhafızları Ordusu adına Hizbullah ve Hamas'a para transferi gerçekleştirdiği gerekçesiyle yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.

Etiketler: