Hindistan'da genel seçim maratonu yarın başlıyor!

Hindistan'da 19 Nisan'da başlayıp 1 Haziran'a kadar sürecek genel seçimlerde yaklaşık 1 milyar seçmen, federal parlamentonun alt kanadı olan Halk Meclisi (Lok Sabha) üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek.

Ekleme: 18.04.2024 11:37:38 / Güncelleme: 18.04.2024 11:41:26 / Dünya
Destek için 

Son seçimlerden zaferle çıkan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi (BJP) ile "Ulusal Demokratik İttifakı (NDA)"nın, 30'dan fazla muhalefet partisinin katılımıyla oluşturulan "Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA)" ile rekabet edecek.

Sonuçları 4 Haziran'da açıklanacak olan seçim, 7 aşamadan oluşacak ve yaklaşık 6 hafta sürecek. Ülke tarihindeki en uzun seçim Ekim 1951 ile Şubat 1952 arasında gerçekleşmiş ve 4 ay sürmüştü.

Eyaletlerin farklı zamanlarda oy kullanacağı seçim sürecinde, yaklaşık 968 milyon seçmen, Halk Meclisi üyelerini seçmek için yarından itibaren oy kullanmaya başlayacak.

Hindistan'da çok partili parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilen ülkede, parlamentonun Eyaletler Meclisi (Rajya Sabha) ve Halk Meclisi (Lok Sabha) olmak üzere iki kanadı bulunuyor. Seçimler beş yılda bir yapılan Halk Meclisi'nde 545 sandalye bulunmaktadır.

Seçimlerde partiler, Halk Meclisinin 543 sandalyesini kazanmak için rekabet eder. Meclisin 523 sandalyesi eyaletlerde, 20 sandalyesi ise "Birlik Toprakları" adı verilen 8 özel yönetim bölgesinde gerçekleştirilen seçimlerde belirlenir.

Kalan 2 sandalyenin sahipleri ise ülkedeki İngiliz toplumu üyeleri arasından cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

Bir siyasi parti veya ittifakın hükümet kurabilmesi için en az 272 sandalye kazanması gerekmektedir. Çoğunluğu elde eden parti, hükümeti kurar ve adaylarından birini başbakan olarak atar.

Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi olması ve coğrafi büyüklüğü nedeniyle seçimlerin tek bir günde yapılması mümkün değil. Ülkenin 28 eyaleti ve 8 özel yönetim bölgesini kapsayan genel seçim süreci yaklaşık 6 hafta sürmektedir.

Seçimlerin ilk aşaması yarın başlayacak olup, devamında 26 Nisan, 7, 13, 20, 25 Mayıs ve son olarak 1 Haziran'da seçmenler oy kullanacaklar.

Yaklaşık 1,4 milyarlık nüfus içinde 497 milyon erkek ve 471 milyon kadın olmak üzere toplamda yaklaşık 968 milyon seçmen bulunmaktadır. Bu seçmenlerden 18 milyonu ilk kez oy kullanacak.

Seçmenler tercihlerini, ülke genelinde bulunan 1 milyondan fazla merkezde 5,5 milyondan fazla elektronik oy kullanma makinesi aracılığıyla yapacaklar. Seçimlerde yaklaşık 15 milyon seçim ve güvenlik görevlisi görev alacak.