Sudan'da çatışma: 25 sivil hayatını kaybetti

Sudan'da, ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalarda 25 sivil hayatını kaybetti, en az 100 kişi yaralandı.

Ekleme: 17.04.2024 14:55:05 / Güncelleme: 17.04.2024 14:55:38 / Dünya
Destek için 

Kuzey Darfur eyaletinin başkenti Faşer'de, ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çıkan silahlı çatışmalarda 25 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Acil Durum Avukatları örgütünden yapılan açıklamada "Son iki gün içinde Faşer'in batı mahallelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 25 kişi öldü, en az 100 kişi de yaralandı." ifadelerine yer verildi.

Örgüt, 15 Nisan 2023'ten bu yana ülkede devam eden savaşta sivillere karşı işlenen ihlalleri belgeliyor.

Faşer Güney Hastanesi'nden tıbbi bir kaynak "Çatışmalar nedeniyle hastaneye onlarca yaralı sivil geldi" ifadelerini kullandı.

Görgü tanıkları çatışmaların şiddetlenip kampın merkezine ulaşmasının ardından yüzlerce yerinden edilmiş insanın mülteci kampından yakındaki Faşer şehrine kaçtığını bildirdi.

Hızlı Destek Güçleri, silahlı gruplara ev sahipliği yapan Faşer hariç beş Darfur eyalet başkentinden dördünü kontrol ediyor.

Yakın zamana kadar bu gruplar çatışmalara katılmama konusunda kararlıydı ve bu da durumun daha da kötüleşmesini engelliyordu.

Ancak geçen hafta isyancı grupların Hızlı Destek Güçleri'nin provokasyon ve ihlallerle suçlayarak ona karşı mücadeleye katılma kararlarını açıklamalarıyla durum değişti.

Bu değişiklikle birlikte Kuzey Darfur'da biri Faşer'in batısında ve Mellit kentinde Hızlı Destek Güçleri ile silahlı hareketler arasında, diğeri de Faşer'de ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında olmak üzere iki cephede çatışmalar patlak verdi.

Bu çatışmalar, önemli bir yardım dağıtım merkezi olan Faşer'in geleceğine ilişkin uluslararası endişeleri arttırdı. (İLKHA)



Etiketler: