Cizre'nin tarihi ve kültürel değerleri halı, kilim ve objelere işleniyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi'nde kursiyerler, bölgenin tarihi yapıları olan Kırmızı Medrese, Mem u Zin, Ulu Cami, Cizre ejderlerini halı, kilim ve çeşitli objelere yansıtıyor.

Ekleme: 17.04.2024 14:35:08 / Güncelleme: 17.04.2024 14:35:08 / Güncel / Şırnak Haberleri
Destek için 

Şırnak'ın Cizre ilçesinin tarihi ve kültürel değerleri, Halk Eğitimi Merkezi'nde halı, kilim ve çeşitli objelere işleniyor.

Cizre ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi'nde eğitim gören kursiyerler, halı, kilim, alçı kabartma ve çini üzerine ilçenin öne çıkan tarihi ve kültürel değerleri Kırmızı Medrese, Memu Zin, Ulu Cami ve Cizre ejderlerini yapıyor. 

El emeği ile yapılan ürünler satış ofisinde satılarak kursiyerlere maddi destek sağlanıyor.              

"Cizre'nin tarihi değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz"

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Reşit Sevgi, "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün 3279'a aşkın kurs çeşidi var. Biz de Cizre'de iş birliği yaptığımız kurumlarla beraber bu kurslarımızı vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Özellikle el sanatları ve kilim dokuma alanında Cizre'nin tarihi değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kurslarda Cizre Ulu Cami, Kırmızı Medrese, Mem u Zin'i kursiyerlerimizle beraber işleyip maketler halinde, özellikle turizm ayağının canlanması noktasında ve bölgemizin tanıtımı açısından bunları yapıyoruz. Yaptığımız ürünleri Halk Eğitim Merkezimize bağlı satış ofisimizde satışını da gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde de kursiyerlerimiz kendi aile bütçelerine katkıda bulunmuş oluyorlar. Hayat boyu öğrenmenin çok zengir bir kurs içeriği var, mutlaka bütün vatandaşlarımızı kurslarımıza davet ediyoruz." dedi.

"Zamanımızı kültürümüzle geçirmek çok güzel oluyor"

Usta öğretici Hediye Demir de halı kursunda Cizre'nin tarihi değerlerini kilime dokuduklarını belirterek, "Cizre'nin kültürünü ve tarihini halıya dokuyoruz. Mem u Zin, Cizre ejderleri, Kırmızı Medrese, Ulu Cami gibi tarihi yapıları halıya dokuyoruz. Kültür ve değerlerimizi ileriki tarihe taşımak için yansıtmaya çalışıyoruz. 10 tezgâhımızda 14 kursiyerle beraber çalışıyoruz. Öğrencilerimiz boş zamanlarını burada değerlendirip sanat öğreniyorlar. Yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomisine katkı sağlıyorlar. Çeyizlik ürünler alıyorlar. Zamanımızı kültürümüzle geçirmek çok güzel oluyor. Turizm açısından da iyi oluyor, yaptığımız ürünleri şehrimize gelen misafirlere sattığımız oluyor. Bu şekilde Cizre'nin değerlerine dünyaya tanıtmış oluyoruz. " ifadelerine yer verdi. (İLKHA)