Putin ile İran Cumhurbaşkanı Reisi, Orta Doğu'daki mevcut durumu ele aldı

Kremlin tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Putin'in İran Cumhurbaşkanı Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Görüşmede Putin ve Reisi, Orta Doğu'daki mevcut durumu ele aldılar.

Ekleme: 16.04.2024 16:58:44 / Güncelleme: 16.04.2024 17:23:44 / Dünya
Destek için 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Orta Doğu'daki durumu tartıştığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin'in açıklamasına göre, İran'ın talebi üzerine Putin, Reisi ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, "İşgal rejiminin İran'ın Suriye'deki diplomatik misyonlarına saldırması ve İran'ın bu saldırılara verdiği tepkilerin" ele alındığı ifade edildi. Putin, taraflar arasında itidal çağrısında bulunarak, bölgede yeni bir gerginliğe izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi. İran Cumhurbaşkanı Reisi ise İran'ın bu eylemlerinin gerekli ve sınırlı olduğunu belirtirken, gelecekteki artan gerginliklerden kaçınmak istediklerini vurguladı.

İki lider, görüşmelerinde "Filistin-İşgal rejimi çatışmasının Orta Doğu'daki olayları tetiklediğini" belirterek, "Rusya ve İran'ın Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması, insani koşulların iyileştirilmesi ve krizin siyasi yollarla çözümü için gerekli koşulların oluşturulması" gerektiği konusundaki kararlılıklarını tekrar etti.

Ayrıca, Rusya ve İran arasındaki ilişkilerin de ele alındığı toplantıda, altyapı projelerinin uygulanması da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğinin gelecekte artırılmasının önemi üzerinde duruldu.