Yöresel ürünlerin tescil edilmesi için başvurular, illerdeki valilikler, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları, ziraat odaları ve dernekler tarafından gerçekleştiriliyor. Coğrafi işaret tescili için başvuran kuruluşlar arasında ticaret ve sanayi odaları ilk sırada yer alıyor.
Türkiye'de coğrafi işaret tescilli ürün sayısı, 2023 yılı sonunda 1512'ye ulaştı. Geçen yıl Kuruma yapılan 371 başvurudan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.
En çok coğrafi işaret başvurusu yapılan il Hatay oldu ve 58 ürünle bu alanda öne çıktı. Ürünleri en fazla tescillenen il ise 105 ürünle Gaziantep olarak kaydedildi.
2023 sonunda Hatay'ın Antakya künefesi, kaytaz böreği, kömbe ve Antakya kağıt kebabı gibi 25 ürünü tescillendi. Çorum, Alaca tirit yemeği, İskilip gül baklavası ve Dodurga kapari turşusu gibi 52 ürünle ikinci sırada yer aldı. Diyarbakır ise elma dizmesi, zingil tatlısı ve kahki gibi 21 coğrafi işaret başvurusuyla üçüncü oldu.
Diyarbakır'ın ardından 4. sırada Kızılırmak kilimi, Kurşunlu helvası ve Çerkeş lokumu gibi ürünlerle Çankırı yer aldı. Bu il, 12 ürün için tescil başvurusunda bulundu. Çankırı'yı ise çömlek kömbesi ve lokurun gibi 11 ürünle Karaman izledi.