Avrupa, seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdürüyor

Avrupa, küresel salgın, enflasyon ve savaş gibi zorlu beş yılın ardından seçimlere doğru ilerlerken, aşırı sağcı partilerin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) sandalye sayısını artırması bekleniyor.

Ekleme: 09.04.2024 11:42:14 / Güncelleme: 09.04.2024 12:02:37 / Dünya
Destek için 

AB ülkelerindeki yaklaşık 400 milyon seçmen, 6-9 Haziran tarihleri arasında sandık başına gidecek.

Seçimler, AB'nin gelecek 5 yıllık dönemi için yasalarını yapacak ve bütçesini onaylayacak olan kurumun üyelerini belirleyecek.

AB Parlamentosu'nun yanı sıra, yasama yetkisini paylaşan AB Konseyi ve AB'nin yürütme organı Komisyon'un da üyeleri değişecek.

Her ülkenin nüfusuna orantılı olarak milletvekili çıkaracağı seçimlerde, bu kez 720 milletvekili seçilecek ki bu sayı 705'ten biraz daha fazla.

Bazı ülkelerde oy verme yaşının düşürülmesiyle 18 yaşından küçük seçmenler de ilk kez oy kullanacak. Almanya, Avusturya, Belçika, Malta'da 16, Yunanistan'da ise 17 yaşındakiler, AB'nin geleceğinde söz sahibi olacaklar.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre Almanya'da 5,1 milyon, Fransa'da 4 milyon ve İtalya'da 2,8 milyon kişi, bu seçimlerde ilk kez oy kullanacak.

AP'nin 27 ülkede Aralık 2023'te yaptığı "Eurobarometer" anketine göre, halkın yüzde 57'si seçimlere ilgi gösteriyor. Ancak geri kalan kesim, oylarının sonucunun bir şeyi değiştirmeyeceğine inanıyor ya da genel olarak siyasete güvenmiyor. Buna rağmen Avrupalıların yüzde 68'i seçimlerde oy kullanabileceğini belirtiyor.

Etiketler: