Afganistan İslam Emirliği lideri Ahundzade'den ulusal meselelere ilişkin önemli mesajlar

Afganistan İslam Emirliği lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade, ramazan bayramı öncesi yayımladığı mesajla, ülkenin ulusal meselelerinden; şeriat, eğitim, güvenlik, uyuşturucu, ekonomi gibi meselelerde önemli mesajlar  ve talimatlar verdi.

Ekleme: 06.04.2024 14:45:05 / Güncelleme: 06.04.2024 14:46:20 / Dünya
Destek için 

Afganistan İslam Emirliği lideri Ahundzade, mesajında, başta Afgan milleti olmak üzere dünyadaki tüm Müslümanların önümüzdeki Ramazan bayramını tebrik ederek birçok meseleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Müslümanların, hayatın doğruluk ve kutsal ilkelerle yönlendirildiği İslam şeriat sistemini bahşettiği için Yüce Allah'a şükretmesi gerektiğini belirten Ahundzade, önümüzdeki günlerde Allah'ın izniyle huzurlu bir Ramazan Bayramı idrak edeceklerini söyledi.

Alimlerin, Afganistan İslam Emirliği'nin tüm halkını ve görevlilerini Allah'a ibadete yönlendirmek, onları ıslah etmek, öğüt vermek, iyiliği teşvik etmek ve sürekli olarak ibadete davet etmek gibi büyük bir sorumluluğa sahip olduklarını belirten Ahundzade, "Cami imamlarının (âlimlerin) müritlerine, çocuklarına ve cemaatlerine inançlarını, eylemlerini ve ahlâklarını geliştirmeleri yönünde sürekli rehberlik yapma sorumluluğu vardır. Her gün uyanık kalmalı, özellikle güncel sıkıntıların ortasında reform için durmaksızın çalışmalıdırlar." diye ekledi.

Eğitim

Yeni neslin dini ve çağdaş eğitimi için Millî Eğitim Bakanlığının, tüm il ve ilçelerde geniş yapılanmaya sahip olup, yüzlerce dini ve bilim merkezini faaliyete geçirdiğini söyleyen Ahundzade, ayrıca çeşitli il ve ilçelerde tüm yetimlerin günlük bakım, eğitim ve sponsorluğunu sağlamak amacıyla bağımsız bir idare tarafından yönetilen yetimhanelerin de kurulduğunu belirtti.

Ahundzade, çocuklarına iyi bir terbiye, eğitim ve imkânlar sağlamak, onların dini bilgiler edinmelerini sağlamak her Müslümanın sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Güvenlik

Geçtiğimiz on yıllar boyunca Afganistan'ın güvensizlik, kanunsuzluk ve olumsuzluklar açısından çok sayıda zorlukla karşı karşıya kaldığını belirten Ahundzade, "Cenab-ı Allah, nice mücadele ve fedakarlıklardan sonra hem ülke genelinde güvenliğin sağlanması hem de hem görünür güvenliğin hem de iç huzurun sağlanması için bizlere büyük bir mükâfat verdi. Görünür güvenlik, bir toplumdaki insanların can, mal ve haysiyetlerinin emniyeti ve korunmasını, iç barış ise özgürlüğün korunmasını ifade eder ve bu, Cenab-ı Hakk'ın büyük bir lütfudur. Şimdi hepimiz güvenlik görevlileriyle mümkün olan her şekilde çabalayalım ve iş birliği yapalım. Bu, Cenab-ı Hakk'ın emrettiği bir sorumluluktur." dedi.

Ahundzade, "Fesatçılarla mücadele edelim, güvenliğin sağlanması sizin sorumluluğunuzdadır, eğer birisi hukuka aykırı olarak zarar veriyorsa, ona destek vermekten kaçınmak her Müslümanın sorumluluğudur. Güvenlik görevlileriyle iş birliği yapmazsanız onların suçlarına ortak olabilirsiniz. Şehrinizde, köyünüzde, evinizde güvenliğe dikkat edin ve ihtiyaç duyulan her yerde tam iş birliği sağlayın." diye ekledi.

Ekonomi

İslami sistemde, halkın ekonomisini geliştirmenin Şeriat'ın bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan Ahundzade, Afgan halkına şöyle seslendi: "Hareketsiz oturmayın! Bireysel ve kolektif çalışma fırsatları sağlamaya çalışın, yeni işletmeler kurun, tarımsal işletmeleri teşvik edin, endüstriyel işler için fırsatlar yaratın, hükümetle iş birliği yapın ve ülke ekonomisini güçlendirin. İslam Emirliği aynı zamanda elverişli bir ortam yaratacak ve barışı mümkün kılacaktır. Çiftçi, esnaf ve fabrika sahiplerinin işlerini kurup büyütmeleri için adil bir zemin oluşturulacak ve ortak çabalar sonucunda ekonomimiz büyüyecek.

Ülkelerle anlaşmaların çerçevesi

Afganistan İslam Emirliğinin, İslami prensipler doğrultusunda, başkalarıyla karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı iyi ilişkiler istediğini belirten Ahundzade, herkesi İslam Emirliği'nin iyi niyeti ve samimiyeti konusunda herhangi bir şüpheye kapılmamaya çağırdı.

Ahundzade, ülkelere şu çağrılarda bulundu:

"Taahhüdümüz ve kararlılığımız kesindir ve Afganistan'ın egemenliğine, bütünlüğüne ve onuruna saygı gösterilmesini, her türlü anlaşmazlığın diyalog yoluyla ve karşılıklı saygıyla çözülmesini bekliyor ve talep ediyoruz.

Tüm ülkeler arasındaki uluslararası ilişkiler alanında, mukaddes din olan İslam'ın ışığında dengeli ve ekonomi odaklı bir politika izlemeyi hedefliyoruz. Afganistan'ın güvenliğinin, istikrarının ve refahının başkaları için elverişli bir fırsat olmasını sağlayarak tüm uluslarla diplomatik ve ekonomik ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Uluslararası toplumu İslam Emirliği ile iyi ilişkileri sürdürmeye ve karşılıklı yarar ruhuna uygun stratejiler benimsemeye çağırıyoruz.

İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı, başta İslam ülkeleri olmak üzere herkes arasında güven ve barış ortamını teşvik etmekle görevlidir.

İslam Emirliği'nin temeli İslam ilkelerine ve Müslüman toplumun refahına dayanmaktadır. Bizi birbirimize bağlayan ortak inancı, inançları ve kanaatleri paylaşıyoruz. Sevinçli ve üzüntülü anlarımızda birlik halinde durur, eşit katılım ve iş birliğiyle birbirimizi destekler, yeteneklerimizi en iyi şekilde kullanırız.

Aslında ortak bir zemin oluşturmak ve ortak sorunlarımızı çözmek çok önemli. İslam Emirliği bu hedefe ulaşmaya elverişli bir ortam oluşturmayı amaçlıyor."

Filistin

Mesajında Filistin meselesine de değinen bu meselenin aslında tüm İslam ümmetini ilgilendiren bir konu olduğunu vurguladı.

Ahundzade, "israil saldırganlığına ve işgaline karşı Gazze halkının yanındayız. Ezilen Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü durumu ele almak ve israilli işgalciler tarafından gerçekleştirilen her türlü adaletsizliği veya saldırganlığı kolektif olarak kınamak İslam ümmetinin görevidir. Kaynaklarımızı seferber etmeli ve Filistin'i mümkün olan her şekilde destekleyerek onların acılarını hafifletmeli ve anlaşmazlığın adil bir şekilde çözülmesi için çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Ahundzade, "Uluslararası toplumun, Filistin halkının karşı karşıya olduğu adaletsizliklere etkili bir şekilde çözüm bulmakta çoğu zaman yetersiz kalması üzüntü vericidir. İnsan haklarının savunulması iddialarına rağmen, devam eden baskıyı frenleyecek ve bu adaletsizliklerin faillerini sorumlu tutacak bir eylem eksikliği var. Bu gerçekten de derin bir üzüntü kaynağıdır ve tüm sorumlu tarafların bu üzücü duruma çözüm bulma konusundaki yükümlülüklerini acilen yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Uyuşturucu yasağı

İslam Emirliğinin, narkotik yasağını sıkı bir şekilde uygulayarak ve yasadışı uyuşturucu kullanımının ekimini, üretimini ve ticaretini ortadan kaldırmak için etkili önlemler alarak ülkedeki İslami ve Şeriat yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Ahundzade, "İslam Emirliği, uyuşturucudan arınmış bir Afganistan ihtiyacını vurgulayarak, kendi toplumlarından destek ve iş birliği arayarak bu önemli görevi kararlılıkla yerine getirmeye kararlıdır. Ayrıca Kabil ve illerde uyuşturucu bağımlılarının rehabilite edilmesi ve topluma güvenli bir şekilde geri dönüşlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. İslam Emirliği bu sorumluluğu ciddiye alıyor ve bağımlılığın hem bireylere hem de ailelere yol açtığı acı ve ıstırabın farkındadır. Afganistan halkı, kararnamenin uygulanması ve bu konunun ele alınması konusunda Mücahitlerle iş birliği yapmakla yükümlüdür." dedi.

İslam Emirliği mücahitlerine ve yetkililerine talimatlar

Ahundzade, mesajının devamında İslam Emirliği mücahitlerine ve yetkililerine şu talimatlarda bulundu:

"Tüm yetkililer, her bakanlık, il, bölge ve departmanda Afganistan halkının haklarını korumak için görevlerinin etkili bir şekilde yerine getirilmesini sağlamalıdır. Herhangi bir yetkilinin sorumluluklarını ihmal etmesi halinde, bu ihmal Şeriat kanunlarına göre mazur görülemez.

Yetkililer kendi aralarında kardeşçe bir hayat yaşamalı, anlaşmazlıklardan ve bencillikten uzak durmalı, böylece İslami sistemin güçlendirilmesi olan cihadın sonucu korunmuş olacaktır. Afganistan'da Sovyet işgaline ve komünizme karşı yürütülen cihad, yetkililer arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle başarıya ulaşamamış, bunun sonucunda İslami sistem kurulamamış ve Afganistan çeşitli sorunlarla çalkantı içinde kalmıştır.

Güvenlik, sert olmakla ve daha çok öldürmekle sağlanmaz. Güvenlik daha ziyade şeriat ve adaletle uyumludur. Adaletsizlik ve şeriata karşı olmak güvensizliğe yol açar. Bu nedenle, her yetkilinin ve bireyin yanlış davranışı tüm sistemi olumsuz etkileyeceğinden, kendi kendini düzeltme gereklidir.

Eğer baskının hâkim olmasına izin verilirse, eninde sonunda tüm sistem yozlaşacaktır. Dolayısıyla bir kişinin zulme uğraması tüm sistemin bütünlüğünü etkiler çünkü mazlum ile Allah arasında perde yoktur.

Düşmanlarımız, komünizme karşı cihadın başarısından sonra Mücahitler arasında yarattıkları farklılıkların İslam Emirliği yetkilileri arasında da ortaya çıkacağını umuyorlar. Ama onlara bu dileğimizin gerçekleşmeyeceğini ve şeytani amacınıza ulaşılamayacağını söylüyoruz inşallah.

Afgan halkı çok dayanıklıdır; pek çok haksızlığa, pek çok fedakârlığa katlandılar. Bu başarı halkımızın yaptığı birçok fedakârlık sayesinde geldi. Dolayısıyla insanımız çok değerlidir, onlara hizmet etmeli, dertlerini dinlemeliyiz. Verdiğimiz sözlere sadık kalmamız ve Cihat uğruna fedakârlık yapanların güvenine ihanet etmememiz şarttır.

Hiç kimse haksız yere taciz edilmemeli ve eğer biri gözaltına alınırsa, kendisine herhangi bir şikâyeti olup olmadığını veya ciddi bir suçla itham edilmediğini belirlemek için uygun sorular sorulmalıdır. Hiç kimsenin haksız yere tacize uğramamasına dikkat edilmelidir.

İslam Emirliği'nde hiçbir bölünme, ayrımcılık yoktur, güneydekiler kuzeyde, kuzeydekiler de güneyde görev yapacaktır ve hizmetlerini buna göre vermeleri gerekmektedir.

Ödüller liyakat ve güvenilirliğe dayanmalı; etnik köken, dil, mevki ve akrabalık ilişkisi görevlileri etkilememeli, buna yönelik bir eğilim varsa baştan tamamen ortadan kaldırılmalıdır.

Kimin ihtiyaç sahibi olduğu ve kimin yardım sağladığı önemli değil; önemli olan, statüleri ve kimlikleri ne olursa olsun, ihtiyaç sahiplerinin yardım alması, ihtiyaç sahiplerine anında ulaşmasıdır.

Bu dönemde gelecek nesillere iyi bir tarih, sağlam yasalar ve güçlü ilkelerle olumlu bir miras bıraktığımızdan emin olmalıyız. Ahirete daha fazla önem vermeli ve Cenab-ı Hakk'ın rızasını aramalıyız.

Koruyucu şüphesiz Yüce Allah'tır. Rızkınızı yalnızca Allah belirler, onu ne artırabilir ne de azaltabiliriz. Allah'ın dilemesi dışında ömrünüz uzatılmaz, o halde iman edin ve Cenab-ı Hakk'ın rızasını arayın.

İnsanları İslami değer ve ahlaka teşvik edin, motive edin, ilham verin ve güç kullanmak yerine yumuşak davranın, ikna yöntemlerini kullanın. Nefret güç yoluyla aşılanırken, cesaretlendirme samimiyeti ve bağlılığı teşvik eder.

Cihad sırasında edinilen dini uygulamaları ve güzel alışkanlıkları unutmamaya çalışın.

Kur'an-ı Kerim ile bağlantıda kalın, en azından günün belirli bir saatinde Kur'an okuyun ve üzerinde düşünün.

Görev ve sorumluluklarınızda üstün olmaya çalışın, ancak konumunuz nedeniyle rehavete kapılmayın, kibirlenmeyin ve konum kaybederken üzülmeyin.

Başkalarının, özellikle de kötü bir üne sahip olanların hatalarından ve kötü davranışlarından ders alın. Onların davranışları size iyi amel ve ahlâkı hatırlatma olsun.

Afganistan'ın zengin ve varlıklı halkını, bu hayırlı günlerde fakir ve muhtaç Afganları hatırlamaya, iş birliğini genişletmeye ve tüm kaynaklarını yurttaşlarımız arasında daha fakir olanları desteklemek ve onlara yardım etmek için kullanmaya çağırıyorum." (İLKHA)