Rusya, İsveç'i Gotland Adası'nda NATO üssü kurma planlarına karşı uyardı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in Gotland Adası'nda bir NATO üssü kurma planlarını provokatif faaliyet olarak nitelendirerek Baltık Denizi'nin jeopolitik çatışma arenasına dönüştürülmemesi uyarısında bulundu.

Ekleme: 05.04.2024 14:27:16 / Güncelleme: 05.04.2024 14:27:16 / Dünya
Destek için 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in Gotland Adası'nda bir NATO üssü kurma planlarını "provokatif bir faaliyet" olarak nitelendirdi ve bunun bir zamanlar barışçıl olan Baltık Denizi'ni jeopolitik bir çatışma arenasına dönüştüreceğini savundu.

Sputnik'e açıklama yapan bir Bakanlık yetkilisi "Bu tür provokatif faaliyetler, bölgedeki seyrüsefer güvenliği ve ekonomik faaliyetler için yeni tehditler yaratacaktır." dedi.

"NATO'nun Baltık bölgesinde askeri potansiyelini artırmaya çalıştığına" dikkat çeken yetkili, "Rus tarafı, NATO'nun, Kuzey Avrupa'daki yeni üye ülkelerin topraklarını askeri olarak ele geçirmesiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan riskler konusunda defalarca uyarıda bulundu" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın olup bitenleri dikkatle izlediğini ve potansiyel riskleri değerlendirdiğini kaydetti.

Bakanlık ayrıca Stockholm'ün sözde "Rus tehdidine" karşı savunmasını geliştirmek amacıyla "stratejik öneme sahip" Gotland Adası'nı takviye etme niyetinde olduğunu doğruladı.

Bakanlık, 2015 yılında Stockholm'ün Gotland'daki askeri varlığını yeniden tesis ettiğini ve geçen yıl Nisan ayında, NATO'ya katılmadan önce, İsveç kuvvetlerinin adadaki bir tatbikatta "silahlı bir saldırıya karşılık vermek" için eğitim yaptığını hatırlattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Stockholm ve NATO'nun çabalarının Baltık Denizi'nin barışçıl sularını jeopolitik bir çatışma arenasına dönüştüreceğini vurgulayarak "kuzey yönündeki tehditleri kontrol altına almak için Leningrad Askeri Bölgesi yeniden kuruldu. Rusya'nın güvenliğini sağlamaya yönelik diğer kararlar da durumun gelişimine bağlı olarak alınacaktır" denildi.

Son yıllarda Rusya, NATO'nun batı sınırlarında eşi benzeri görülmemiş bir faaliyette bulunduğunu duyururken, NATO girişimlerini genişletiyor ve bunları "Rus saldırganlığını caydırmak" olarak adlandırıyor. Moskova, ittifakın Avrupa'daki hareketliliğinden duyduğu endişeyi defalarca dile getirirken, Kremlin Rusya'nın kimseyi tehdit etmediğini, ancak çıkarlarına tehdit oluşturabilecek eylemleri de görmezden gelmeyeceğini belirtti.