İtikaf sünnetini ömrümüzde bir kez olsun yaşmamız gerektiğine dikkat çeken Aslan, çocuklarımıza bunu göstererek çocuklarımıza örnek olabileceğimizi vurguladı
Ramazan ayının fikir üretme, fikir edinme ve fikir işçiliğinin yoğun olduğu bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Aslan, Kişinin kendini muhasebeye alması İtikaf ve Kadir Gecesini bu bağlamda değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
"Allah'ı çokça zikredin"
Şanlıurfa Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan
Zikirin bize Allah'ı hatırlatan her şey olduğunu vurgulayan Aslan, "Kur'an-ı Kerim'de hiçbir ibadet için çokça yapın ifadesi kullanılmaz, sadece zikir için bu ifade kullanılmıştır. Allah'a çokça zikreden erkekler ve bayanlar olarak zikrediliyor. Kur'an-ı Kerim'in hitabına baktığımız zaman genel olarak tek şekil olarak hitap eder ama zikir konusunda hem erkeği hem de bayanı muhatap alarak özellikle bunlardan zikir ehli olanları muhatap almıştır. Hatırlayan ve hatırlatan her şey için söylüyorum; zikir bize Allah'ı hatırlatan her şeydir Kur'an-ı Kerim okumak, tespih çekmek, zikir namazı kılmak veya dini sohbetlerde bulunmak en önemlilerinden biri de maleyani şeylerden uzak durmak gerekir." dedi.
"Ramazan ayı tefekkür ayıdır"
İtikaf'ın kişinin kendini Allah'a açıp dünyaya kapatması olduğunu dile getiren Aslan, "Bunun için Peygamber Efendimiz her yıl itikâfa girerdi. İtikâfa girmediği bir yıl oldu fakat başka bir ayda bunun kazasını yapmıştır. Vefat ettiği yıl 20 gün itikâfa girmiştir. Bizler de bu itikâfın sünnetini ömrümüzde bir defa olsun ben bunu yaşayıp yaşatayım çocuklarım bunu görsün diye bir gayret göstermemiz gerekir. İtikâfta malumunuz namaz kılınan namazgâhlar veya 5 vakit namazların Eda edildiği camilerde kişinin kendisini Allah'a açıp vatandaşlara ve dünyaya kapatmasıdır. Ramazan ayı malumunuz tefekkür ayıdır. Tabii ki tefekkürün de aşamaları var; insan öncelikle bir tefekkür edip kendisini, benliğini ve Allah'ı hatırlar. Tefekkürün ilk aşaması tezekkürdür bir de tedebbür vardır." şeklinde konuştu.
"Ramazan ayı fikir üretme ayıdır"
Ramazan ayında ve İtkafta kişinin kendisini muhasebeye alması gerektiğini ifade eden Aslan, "Tedebbür; kişinin geleceğe yönelik hayal kurması ve plan yapması. 'Allah beni yarattı, beni görüyor, beni ibadet için dünyaya gönderdi' düşüncesi ile geleceğe yönelik ibadet programını çıkarması gerekir. Diğer bir husus bunun bağlantılarının iyice kurulmasıdır. Sonraki aşama ise tefekkuh dediğimiz bir şey vardır bu ise ince noktaları yakalamaktır. Fıkıh İslam'da önemli bir ilim dalıdır Allah Resulü 'Allah kimin için hayır murad etmişse onu dinde fakih kılar' buyurmuştur. Yani ince noktalara vakıf olma kabiliyetini ona verir. Son aşamada ise tefekkür dediğimiz fikir üretme aşamasıdır. Zaten Ramazan ayı fikir üretme, fikir edinme ve fikir işçiliğinin yoğun olduğu bir zaman dilimidir. Kişinin kendini muhasebeye alması gerekir. İtikaf ve Kadir Gecesi bu bağlamda değerlendirilmeli. İnsanların dünyadan biraz uzaklaşıp gerçek hesap vakti gelmeden insanların kendilerini hesaba çekmesi gerekir." diye konuştu. (İLKHA)