Dünya Bankası, bugün yayınladığı yeni raporunda, işgalci rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının Gazze'nin kritik altyapısına yaklaşık 18,5 milyar ABD doları tutarında zarar verdiğini belirtti.
Banka, ara hasar değerlendirmesinde bunun Batı Şeria ve Gazze'nin 2022'deki toplam ekonomik üretiminin yüzde 97'sine eşdeğer olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile birlikte hazırlanan rapor, yapısal hasarın "ekonominin her sektörünü" etkilediğini ve tahmini maliyetlerin yüzde 70'inden fazlasının konutların yıkılmasından kaynaklandığını ortaya çıkardı.
Banka, "Birkaç sektör için, az sayıda varlığın sağlam kalması nedeniyle hasar oranının dengelendiği görülüyor." dedi.
Rapor, yapısal hasarın ötesinde, Gazze nüfusunun yarısından fazlasının açlığın eşiğinde olduğunu ve tüm nüfusun "akut gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu" da ortaya koydu.
Gazze'deki sağlık tesislerinin tahminen yüzde 84'ü hasar gördü ya da yok edildi; işgal saldırıları nedeniyle nüfusun dörtte üçü yerinden edildi ve bir milyondan fazla insan evsiz kaldı.
Uzaktan veri toplama kaynakları kullanılarak oluşturulan rapor, Gazze'nin su ve sanitasyon sisteminin "neredeyse çöktüğünü" ve saldırı öncesi üretiminin yüzde 5'inden azını karşıladığını ortaya çıkardı.
Dünya Bankası'na göre Gazze'deki çocukların yüzde 100'ü eğitim sisteminin çökmesi nedeniyle okula gidemezken, ana yolların yüzde 92'si ya yıkıldı ya da hasar gördü.
Raporda "insani yardım, gıda yardımı ve gıda üretiminde artış; yerinden edilmiş insanlar için barınma ve hızlı, uygun maliyetli ve ölçeklenebilir konut çözümlerinin sağlanması ve temel hizmetlerin yeniden başlatılması" çağrısında bulunuldu. (İLKHA)