"Taşkın koruma tesisi" rahat nefes aldırdı

Van'da sel felaketinin yaşandığı Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi'nde inşa edilen "taşkın koruma tesisi", vatandaşların kendilerini daha güvende hissetmesini sağladı.

Ekleme: 29.03.2024 13:39:19 / Güncelleme: 29.03.2024 13:58:34 / Güncel
Destek için 

31 Temmuz 2021'deki sel felaketinde, ilçeye 60 kilometre uzaklıktaki Esenyamaç Mahallesi'nde 6 ev yıkıldı, 32 ev kullanılamaz hale geldi ve yüzlerce hayvan telef oldu.

Sel felaketinin ardından tüm kurumların seferber olduğu mahallede, zarar gören ev sahipleri için konteynerler kuruldu. Ayrıca, mahalle sakinlerine Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Türk Kızılayı koordinesinde gıda, battaniye, yemek ve kıyafet gibi yardımlar yapıldı.

Bölgede benzer felaketlerin tekrar yaşanmaması ve vatandaşların daha güvende olması için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından taşkın koruma tesislerinin yapımına başlandı.

Geçen yıl başlatılan tesisin inşaatında, 4 yerinde dökme menfez, 2 tersip bendi, 2 ıslah sekisi, 1750 metre beton duvar ve 1750 metre korkuluk yapıldı.

Bu taşkın önleme tesisi, bölgedeki su kaynaklarının daha etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak ve vatandaşların güvenliğini artıracak.

DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin tamamlanmasıyla bölgenin daha güvenli hale geldiğini ifade etti.

Şahna, mahalle sakinlerinin tesisin tamamlanmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek şunları söyledi:

"Şu anda Van'ımızda, belki il bazında dahi olmayan bir tesisimizi bu köyümüze bitirerek bölge insanının hizmetine sunmuş durumdayız. Projemiz 33 milyon liraya mal olmuştur. Gerek Van için gerekse Esenyamaçlılar için bu tesisimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 2023 yılı sonu itibarıyla bitirilen tesisimiz ile o bölgede yaşayanların, mahalle sakinlerinin can ve mal emniyeti sağlanmış oldu. Geçmişte düzensiz akışlı olan deremizde ne yazık ki 700-800 hayvan telef olmuş, derenin etrafındaki evler de taşkınlardan etkilenerek yıkılmış, kullanılamaz hale gelmişti. O dönemde büyük acılar yaşandı. Bugün ise her türlü taşkın olayına cevap verebilecek, güvenlik oluşturabilecek bir tesis yaparak bölge insanımızın yüzünü güldürmüş ve güvenini sağlamış durumdayız."