Bulgaristan'da hükümet yine kurulamadı

Bulgaristan'da Başbakan Nikolay Denkov hükümetinin istifasının ardından üçüncü hükümet kurma girişimi de sonuçsuz kaldı.

Ekleme: 28.03.2024 13:59:20 / Güncelleme: 28.03.2024 14:05:09 / Güncel
Destek için 

Bulgaristan'da 240 üyeli Parlamento'da 11 kişilik en küçük grubu olan Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi, hükümet kurma görevini reddetti.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, İTN'nin Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı İvaylo Vılçev'e hükümeti kurma görevini verdi.

Ancak Vılçev, görevi sadece birkaç saniye elinde tutacağını belirterek, partisinin kabine oluşturma görevini reddettiğini açıkladı.

Törende Cumhurbaşkanı Radev, Bulgaristan'da erken seçimlere gidilmesinin kesinleştiğine vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Gelecek günlerde, ülkemize gelecek bir cumhurbaşkanı ziyareti ile benim planladığım yurt dışı ziyaretini iptal ederek, geçici hükümetin adayını belirlemek üzere erken seçime kadar kurulacak geçici hükümet için müzakerelerde bulunacağım."

Başbakan Denkov'un istifası sonrasında, Parlamentoda en büyük grupları olan GERB partisi ve PP-DB İttifakı hükümet kuramamıştı.

Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Radev'in, erken seçim tarihini belirlemeden önce, Parlamento Başkanı, Sayıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Ombudsman ve Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) Yöneticisi gibi bazı bürokratlardan oluşan 9 kişilik bir kurula geçici hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor.

Bulgaristan'daki erken parlamento seçimlerinin, 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu milletvekilleri seçimleriyle aynı tarihte veya daha sonraki bir tarihte gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Etiketler: