Güney Afrika'da aslanların sırtlanlarla mücadelesi!

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük vahşi yaşam alanı Kruger Ulusal Parkı'nda kaçak avlanma nedeniyle sayıları azalan aslanlar, nüfusu giderek artan azılı rakibi sırtlanlar karşısında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Ekleme: 25.03.2024 14:55:26 / Güncelleme: 25.03.2024 15:09:47 / Dünya
Destek için 

Afrika'nın savanlarındaki en baskın yırtıcısı olan aslanlar, geleneksel tıp ve takı yapımında kullanılan kemikleri ve vücut parçaları için yüksek talep gördüğünden kaçak avcılar için cazip hedefler arasında yer alıyor.

Oxford Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Araştırma Birimi'nin 2023 tarihli çalışmasına göre, Afrika'daki aslan popülasyonu son 50 yılda yaklaşık olarak yüzde 75 azalarak 20 ila 25 bin arasına düştü.

Kıta genelinde sayılarının düşmesi, aslanları vahşi doğadaki diğer rakipleri karşısında daha da kırılgan hale getirdi.

Kruger Ulusal Parkı'nda ölüm kalım savaşı

Sırtlanlar, giderek artan nüfuslarıyla Afrika'nın en kalabalık yırtıcısı olarak öne çıkıyor ve aslanların başlıca rakipleri arasında yer alıyor.

Bunların arasında, en vahşi olanı benekli sırtlanlar olarak bilinir ve kıta genelinde 50 binden fazla benekli sırtlan olduğu tahmin edilmektedir.

Kruger Ulusal Parkı, bu türün en yoğun yaşadığı bölgelerden biridir ve 7 ila 10 bin benekli sırtlana ev sahipliği yapmaktadır.

Kruger Ulusal Parkı, kıtanın en yoğun aslan nüfusunu barındırırken, burada yaklaşık 1500 aslan bulunmaktadır.

Ayrıca aslanlar, kaçak avcıların da hedefinde. Aslanlar, kaçak avcılar ve sırtlanlar karşısında ölüm kalım savaşı veriyor. 

Ekolojik denge sarsılıyor

Parkın korucularından Richard Sowry, aslanlarla sırtlanlar arasındaki mücadelede "ekolojik dengenin" sarsıldığına dikkat çekti.

Sowry, sırtlanların artık en baskın yırtıcı haline geldiğini ve "Aslanların azalmasıyla sırtlan popülasyonunun patlama yaşadığını, doğal rekabetin artık bozulduğunu" ifade etti.

Kruger Ulusal Parkı'nın bazı bölgelerinde artık aslanların gözlemlenmediğini vurgulayan Sowry, kaçak avcılık ve artan sırtlan nüfusu nedeniyle gelecekte aslanların nüfusunun tehlikede olabileceği uyarısında bulundu.

 

KAYNAK :AA