Dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelir Ukrayna'ya verilecek

Avrupa Birliği, Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya verilmesinde prensipte anlaştı.

Ekleme: 22.03.2024 20:25:05 / Güncelleme: 22.03.2024 20:29:38 / Dünya
Destek için 

Avrupa Birliği, Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar kapsamında Avrupa Birliği'ndeki mal varlıklarını dondurmuştu.

AB, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya aktarılması konusunda anlaştı.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, "Ukrayna'nın savaş alanında mücadele etme çabalarını desteklemeye devam etmeliyiz. Dolayısıyla liderlerin, hareketsizleştirilmiş Rus varlıklarından elde edilen olağanüstü gelirlerin kullanılması yönündeki önerimizi onaylamasından memnunum. Bu, Ukrayna'ya askeri teçhizat finansmanı sağlayacak. 2024 yılı için yaklaşık 3 milyar euro ve gelecek yıllarda da benzer miktarların tahsil edilmesini bekleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

von der Leyen, "Şu anda Ukrayna için askeri amaçlarla hareketsiz hale getirilen varlıkların beklenmedik karları veya gelirleri için kullanılabilecek güçlü bir destek var. Ve liderlere, eğer teklifi hemen sonuçlandırırsak ilk 1 milyar euro'yu 1 Temmuz'da dağıtabileceğimizi söyledim. Yani bu bize bağlı. Bu bizim elimizde. Hızlı olursak yaz aylarında somut bir aksiyon var" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Doğal olarak, şu anda mevcut olan ve gelecekte mümkün olacak tüm muhtemel yargı mekanizmalarını kullanacağız. Karşılıklılık temelinde misilleme yapmayacağız, kendi çıkarlarımıza uygun farklı yöntemler seçeceğiz" ifadelerini kulandı. (İLKHA)



Etiketler: