Rusya buna çok kızacak! AB'den dondurulan Rus varlıklarına ilişkin yeni karar

Avrupa Birliği (AB) liderleri dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya verilmesinde anlaştı.

Ekleme: 22.03.2024 10:53:43 / Güncelleme: 22.03.2024 11:25:35 / Dünya
Destek için 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB liderlerinin Rusya'dan dondurulan varlıklardan elde edilen gelirin Ukrayna'ya verilmesi konusunda prensip olarak anlaştığını ve bu uygulamanın yaz aylarında gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinin ilk gün oturumları sona erdi.

Von der Leyen, basın toplantısında liderlerin Ukrayna'ya yönelik alınan kararları açıkladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in önerisi olan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya aktarılması fikrinin kabul edildiğini bildirdi. Bu gelirlerin Ukrayna'ya askeri teçhizat finansmanı sağlayacağını ve yaklaşık 3 milyar avro civarında kaynak oluşturabileceğini ifade etti. Önerinin ne zaman uygulanacağına ilişkin soruya, hızlı davranılırsa 1 Temmuz'da ilk 1 milyar avronun aktarılacağını belirtti. Ayrıca, Rusya ve Belarus'un tahıl ve yağlı tohum ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin artırılması için bir teklif hazırlandığını ve detayların yarın açıklanacağını söyledi. Bu adımın Rus tahılının AB pazarını istikrarsızlaştırmasını önleyeceğini ve Ukrayna'nın çalınan tahılının yasa dışı ihracatını engelleyeceğini vurguladı.

Zirvenin sonuç bildirisinde Ukrayna'nın acilen hava savunma sistemlerine, mühimmat ve füzelere ihtiyacı olduğu ve AB'nin bu konuda hızlı bir şekilde yardım sağlayacağı belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımın artırılması taahhüt edildi. Ancak, bir önceki zirvede Ukrayna'nın AB üyelik müzakerelerine başlanması kararı alınmış olmasına rağmen, bu zirvede üyelik sürecine dair herhangi bir ibare bulunmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, video konferans yoluyla liderlere hitaben daha fazla askeri destek talep etti ve Avrupa için mevcut durumun "aşağılayıcı" olduğunu dile getirdi. Savunma üretimini hızlandırma çağrısında bulunan Zelenskiy, Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını ve AB üyelik müzakerelerinin başlamasını istedi.