Portekiz'in yeni başbakan belli oldu!

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, ülkede 10 Mart'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından sağ partilerin ittifakından oluşan Demokratik İttifak'ın (AD) lideri Luis Montenegro'yu başbakan olarak atadı.

Ekleme: 21.03.2024 11:57:36 / Güncelleme: 21.03.2024 11:59:33 / Dünya
Destek için 

Erken genel seçimlerin ardından 230 sandalyeli Meclis'te 80 milletvekili kazanarak birinci parti olan AD'nin lideri ve Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri olan 51 yaşındaki Montenegro, Portekiz'in yeni başbakanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın, 10 Mart'taki seçimlere katılan ve Meclis'e temsilci gönderen siyasi partilerin liderleriyle yaptığı görüşme turunu tamamlamasının ardından, Sosyalist Parti Genel Sekreteri'nin muhalefet lideri olarak kalmayı kabul etmesiyle, Meclis'e en fazla milletvekili gönderen Demokratik İttifak'ın lideri Luis Montenegro'u 24. hükümetin başbakanı olarak atadığı belirtildi.

Ülkede son 9 yıldır iktidarda olan ve 2022'deki seçimlerde 120 milletvekili kazanan Sosyalist Parti (PS), eski lideri ve eski başbakan Antonio Costa'nın çevresindeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmesinin ardından gerçekleşen erken seçimlerde büyük oy kaybı yaşamıştı. Yeni liderleri Pedro Nuno Santos, muhalefeti yöneteceklerini ve AD'nin azınlık hükümeti kurmasına izin vereceklerini açıklamıştı.

Portekiz basını, AD'nin lideri ve yeni başbakan Montenegro'nun oluşturacağı azınlık hükümetinin geleceği için Chega'nın desteğini almasının zorunlu olduğunu iddia ediyor.

Montenegro, seçim kampanyası sırasında aşırı sağ ile olası bir koalisyon kurmaya kapalı olduğunu belirtmişti ve seçimlerin ardından da bu tutumunu sürdürerek, "Hayır, hayırdır. Sözümde duracağım." demişti.

Yeni yasama döneminde, 2025 bütçesi ve bazı yasaların çıkarılması gibi konularda AD'nin Chega'ya ihtiyaç duyabileceği ve 50 milletvekili sayısına sahip bir partinin dikkate alınması gerektiği yorumları yapılıyor.

Chega lideri Ventura ise hükümette yer almak için AD üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.