Elektronik sigara kullananlar dikkat!

Elektronik sigara, sigara içmeyle benzer DNA değişikliklerine neden oluyor.

Ekleme: 21.03.2024 10:19:16 / Güncelleme: 21.03.2024 10:22:54 / Sağlık
Destek için 

Cancer Research dergisinde yayınlanan bir çalışmada, sınırlı tütün içme geçmişine sahip kişiler de dahil olmak üzere 3 bin 500'den fazla elektronik sigara kullanıcısından alınan yanak hücre DNA örneklerindeki değişiklikler analiz edildi.

University College London ve Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi'ndeki araştırmanın yazarı Chiara Herzog, "Çalışmamıza dayanarak elektronik sigaraların kansere neden olduğunu söyleyemeyiz, ancak elektronik sigara kullanıcılarının sigara içenlerle benzer epigenetik değişiklikler sergilediğini gözlemliyoruz ve bu değişiklikler sigara içenlerde gelecekteki akciğer kanseri gelişimi ile ilişkilidir" dedi.

Herzog, bu özelliklerin sigara içenlerde ve e-sigara kullanıcılarında kanseri bireysel olarak tahmin etmek için kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yaşamları boyunca 100'den az tütün sigarası içmiş olan e-sigara kullanıcılarının hücrelerinde de benzer epigenomik değişiklikler gözlendi.

Çalışma, özellikle DNA metilasyonu adı verilen epigenetik değişiklikleri inceleyerek e-sigara ve tütünün insan hücreleri üzerindeki etkilerini araştırdı.

Epigenomlar kişinin yaşamı boyunca değişir ve yaşlanma, yaşam tarzı, hormonlara maruz kalma, kimyasallar, çevresel faktörler, stres ve psikolojik travma gibi hem genetik hem de genetik olmayan çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

 

KAYNAK : Sky News