HÜDA PAR Malatya Büyükşehir adayı Dönmezer, depremzedelerin yaşadığı mağduriyeti gündeme taşıdı

HÜDA PAR Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet İlker Dönmezer, depremin üzerinden 14 ay geçmesine rağmen Yeşilyurt ilçesi Kadiruşağı Mahallesi'nde zemin etüdü ile ilgili bir çalışmanın yapılmadığını ve köy evlerinin nerede yapılacağı ile ilgili vatandaşların bilgilendirilmediğini söyledi.

Ekleme: 19.03.2024 11:40:09 / Güncelleme: 19.03.2024 11:43:21 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır tahribatın oluştuğu Malatya'da, Yeşilyurt ilçesine bağlı Kadiruşağı Mahallesi de ağır hasar gördü. Depremde hiç bir evin ayakta kalmadığı mahallede, vatandaşlar kurulan konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor.

HÜDA PAR Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet İlker Dönmezer, beraberinde Yeşilyurt Belediye Başkan adayı Şahin Arslan ile birlikte seçim çalışmaları kapsamında Yeşilyurt ilçesine bağlı Kadiruşağı Mahallesini ziyaret ederek vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Mahalle sakinleri; depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen mahallede hiçbir çalışmanın yapılmadığını, konteynerlerin etrafını kendi imkanları ile yaptıklarını, banyo ve WC kapılarının kırıldığını, konteynerlerin toprak zemin üzerine kurulduğu için yağışta çamur ve bataklık içinde kaldıklarını belirtti.

Malatya büyükşehir olmasına rağmen mahalleye şehir içi otobüs seferlerinin yapılmadığını dile getiren mahalle sakinleri; her gün şehre çalışmaya giden insanların olduğunu ve mağdur olduklarını belirterek, durumu yetkililere bildirmelerine rağmen sorunlarına çözüm bulunmadığını ifade ettiler.

"Burası vefa noktasında vatanı için elinden geleni canıyla, evladıyla, her şeyiyle yapmış bir mahallemiz"

Yapılan ziyaretin ardından açıklamada bulunan HÜDA PAR Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet İlker Dönmezer, "Kırsal Kadiruşağı Mahallemizdeyiz. Burası 1200 yıllık geçmişi olan kadim yerleşim yerlerimizden biri. Her zaman fedakarlıklarla Malatya'mızın değerlerine değer katmış bir mahallemiz. Hatta ve hatta Cihan Harbi'ne Çanakkale Savaşı'na buradan her seferinde 60 kişi cephelere gidiyor ama maalesef bir kişi hariç hiç kimse dönemiyor. Burası vefa noktasında vatanı için elinden geleni canıyla, evladıyla, her şeyiyle yapmış bir mahallemiz" diye konuştu.

"Depremin üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hala zemin etütü ile alakalı belirsizlik söz konusu"

Depremden sonra 2 defa daha Kadiruşağı Mahallesine (köyü) geldiklerini aktaran Dönmezer, "Ama şimdiki durumu önceki geldiğimizden daha da kötü. Bu sene kış mevsimi çok sert geçmediği için çok ciddi anlamda soğuktan etkilenmediler ama daha kötü şartlarda kışı geçirebilirlerdi. Depremin üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hala buraya zemin etütü ile alakalı, nerelere ne yapılacağıyla alakalı vatandaşlar hala bilgilendirilmemiş ve hala bir belirsizlik söz konusu. Kimin hangi alanda ne yapması gerekiyorsa yetkililerin bu konuda bir an önce bu yaz içerisinde buradaki vatandaşlarımızın kalıcı konutlarına geçebilmesi için üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz. Sorunun çözümü için inşallah sürecin takipçisi olacağız." diye konuştu.

"Üç devlete verdiğimiz can, kan, katkı bu, devletimizin bize reva gördüğü de bu"

Mahalle sakinlerinden Eşref Çolak, "Bizim köyümüz 1200 yıllık bir Türkmen köyü. Selçuklu İmparatorluğu döneminde bize Sancak Beyliği olarak bu toprakları vermişler. Balkan Savaşlarında eli iş tutan 60 tane gencimiz cepheye gidiyor, 60 kişiden sadece Bekir Topal köye geri dönüyor. O da Rusların elinde 14 yıl esir olarak kaldıktan sonra dönüyor. Çanakkale Savaşı'nda da gene köyümüzden 60 kişi köyün sancağı ile birlikte Çanakkale'ye gidiyor. Oradan da kimse dönmüyor. İşte bizim üç devlete verdiğimiz can, kan, katkı bu! Devletimizin bize reva gördüğü de bu!" diyerek tepkisini dile getirdi. (İLKHA)

 

İlgili Galeriler