Oxfam, resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamada "İşgalci bir güç olarak sorumluluğuna rağmen, israilin uygulamaları ve kararları Gazze Şeridi'nde anlamlı, bir uluslararası insani yardım müdahalesini sistematik ve kasıtlı olarak engellemeye ve önlemeye devam ediyor." dedi.
Yardım kamyonlarının Gazze Şeridi'ne girmesine izin verilmesi için ortalama yirmi güne varan gecikmelerin olduğunu aktaran Oxfam, bunun adil olmadığını belirterek uygulamayı kınadı.
Oxfam, "insani yardım çalışanlarına, yardım ve insani yardım konvoylarına yönelik saldırıları" da kınayarak askeri amaçlarla da kullanılabileceği iddiasıyla bazı ekipmanlara yönelik yasağına reddetti.
Kendi gönderilerinden birindeki su analiz araçlarının sebepsiz yere reddedildiğini, ancak daha sonra onaylandığını aktaran Oxfam, iletişim, koruma ekipmanı veya ofislerine güç sağlamak için jeneratörler gibi, personelinin çalışması için gerekli olan bazı ekipmanların da kısıtlamalara tabi olduğunu açıkladı.
Oxfam, ayrıca özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde insani yardım çalışanlarına yönelik "erişim kısıtlamalarına" da dikkat çekti.
Birleşmiş Milletlere göre büyük çoğunluğu kıtlık tehdidi altında olan Gazze'nin 2,4 milyonluk nüfusunun muazzam ihtiyaçları karşısında son derece yetersiz kalan yardım akışı işgal kuvvetleri tarafından kontrol ediliyor. (İLKHA)