Tarihte bugün: 17 Mart

17 Mart’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 17.03.2024 03:00:00 / Güncelleme: 17.03.2024 03:01:02 / Tarihte Bugün
Destek için 

763: 5. Abbasi Sultanı Harun Reşit doğdu. Abbasilerin en tanınmış ve aynı zamanda Abbasîlerin en güçlü döneminin sultanı olan Harun Reşit, 786 yılında kardeşi Hadi ölünce tahta oturdu. Emeviler'de olduğu gibi Abbasilerde de Halife, saltanatla devam ettiğinden, Harun Reşit de bu geleneği sürdürerek iki oğlunu da veliaht ilan etti. Harun Reşit, Ali Zabun adlı bir kişinin suikastı sonucu 30 Kasım 809'da hayatını kaybetti.

1920: Bangladeş'in ilk başbakanı ve devlet başkanı Muciburrahman doğdu. 1971 yılında daha önce Doğu Pakistan iken Pakistan'dan ayrılarak kurulan Bangladeş'in ilk devlet başkanı olan Muciburrahman, Pakistan'ın İslâmi kimliğinin aksine Bangladeş'te sosyalist ve laik bir yönetim kurdu.

1965: Mısır Kralı Faruk öldü. Mısırlı Müslümanların kanına giren Kral Faruk, 16 yaşındayken babası Birinci Fuad'ın ölümü üzerine Mısır tahtına geçti. İngilizler ülkesini işgal etmiş ve Mısırlı müslümanları aşağılarken o İngiliz işgaline sessiz kalıp tasdik etti. İngilizlere karşı güvecin olan kral Faruk, Müslümanlara karşı ise adeta şahin kesiliyordu. Kral Faruk, Müslüman Kardeşlerin faaliyetlerini yasaklayıp on binlerce Müslümanı zindana attı ve en ağır işkencelerden geçirdi. Kral Faruk, ihvan-ı müslimin teşkilatının kurucusu İmam Hasan El Benna’yı da şehid etti. 1952 yılında Cemal Abdunnasır liderliğindeki Hür Subaylar tarafından devrilen Kral Faruk, Roma'da öldü.

1966: ABD donanmasına ait bir araştırma-kurtarma denizaltısı, İspanya kıyıları açıklarında ABD'ye ait kayıp hidrojen bombasını buldu. Amerika’nın kaybettiği bu hidrojen bombası ABD hava kuvvetleri tarafından Georgia eyaleti sahili açıklarında 5 Şubat 1958 yılında kaybedilmişti. Hidrojen bombası veya diğer adıyla Füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silahların adıdır.

1995: Azerbaycan'da 13 Mart'ta başlatılan, Türkiye'nin de adının karıştığı bir darbe girişimi bastırıldı. İddiaya göre Dönemin Türki Cumhuriyetlerinden sorumlu devlet bakanı Ayvaz Gökdemir, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İbrahim Şahin Ve Korkut Eken'in de adının karıştığı ve başbakan Tansu Çiller'in onay verdiği bu darbe girişimini Mit Süleyman Demirel'e, Süleyman Demirel’in de Haydar Aliyev'e haber vermesiyle darbe engellenmişti.

2017: ABD uçakları Halep’te muhaliflerin kontrolündeki Etarib ilçesindeki cinai köyündeki bir camiye, yatsı namazı vakti düzenlediği saldırıda en az 70 Müslüman katledildi. Saldırıda 100 kişi de yaralandı.

2019: Endonezya’nın Papua eyaletinde meydana gelen selde, 104 kişi hayatını kaybetti

Etiketler: