İrlanda Cumhurbaşkanı: Gazze'ye gıda ve yardım ablukası derhal durdurulmalıdır

Michael Higgins, "Gazze'de tanık olduğumuz durum, dünya kamuoyunun dikkatinin dağılmaması ya da bakışlarını başka yöne çevirmemesi gereken bir durumdur. Bu, ölüm kalım meselesidir. Gıda ve yardım ablukası derhal durdurulmalıdır." ifadesini kullandı.

Ekleme: 12.03.2024 18:16:08 / Güncelleme: 12.03.2024 18:16:08 / Dünya
Destek için 

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin, "israil'in UNRWA'yı yok etme kampanyası yürüttüğü" açıklamalarına atıfta bulunarak, böyle bir kampanyanın başlatılmasını "utanç verici bir rezalet" olarak niteledi.

Higgins, Gazze'deki mevcut duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, dünya Gazze'nin kıtlığa ve giderek daha fazla can kaybına doğru sürüklenişini izlerken, her ülkenin insani felaketin önlenmesini sağlamak için elinden geleni yapmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Higgins, "Şu anda Gazze'de tanık olduğumuz durum, dünya kamuoyunun dikkatinin dağılmaması ya da bakışlarını başka yöne çevirmemesi gereken bir durumdur. Bu, ölüm kalım meselesidir. Gıda ve yardım ablukası derhal durdurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Gazze'deki hastanelerden geriye kalanlara hayati önem taşıyan temel ilaçlar ve enerji kaynaklarının sağlanması gerektiğini vurgulayan Higgins, "Derhal ulaştırılabilecek yardımlar, skandal şekilde engellenmektedir ve bundan sorumlu olanlar meydana gelen ölümlerin sorumluluğunu üstlenmelidir." eleştirisinde bulundu.

Higgins, Gazze'ye yardım derhal ulaştırılabilecekken hem (işgalci) israil’in eylemleri hem de yasa dışı engellemelerle bu yardımların engellenmesinin "her türlü insani ilkeyi ihlal ettiğini" vurguladı.