Yapılan inceleme ve analiz sonucunda, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘Bursa kestanesi’ne de Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi verildi.
‘Keles çörek otu yağı’ ve ‘Keles sorgun peyniri’ ile ilgili Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi için Türk Patent Kurumuna müracaatı da gerçekleştirildi.
"Bursa, Marmara Bölgesi’nde en fazla coğrafi işaret alan şehirdir"
Dünya genelinde coğrafi işaret tescilli ürünler milyarlarca dolarlık pazar payına sahip olurken, Türkiye’de 1545 adet coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Coğrafi İşaret ve Tescil Belgeli ürün sayısı 33’e ulaşan Bursa, Marmara Bölgesi’nde en fazla coğrafi işaret alan şehir oldu.
Bursa Bıçağı, cantık, cevizli lokum, döner kebabı, kestane şekeri, pideli köfte, Santa Maria armudu, siyah incir, süt helvası, tahinli pide, üzüm şırası, Bursa İpeği, şeftali, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Bursa Havlusu, Zeyniler Hınkalı, Hasanağa Enginarı, Karacabey Soğanı, Keles kirazı, Mustafakemalpaşa Tatlısı, Müşküle İğne Oyası, Orhangazi Gedelek Turşusu, Yenişehir biberi, İnegöl Cerrah kuru fasulyesi, İnegöl Köfte, İnegöl sütlü kadayıfı, İnegöl Çıbrıkası, İznik Derbent dokuması, İznik Müşküle Üzümü, İznik Çinisi ve Bursa kestanesi coğrafi işaret tescilli ürünler arasına girdi. (İLKHA)