Kur'an Nesli Platformundan Ramazan ayı tavsiyeleri

Kur'an Nesli Platformu, Ramazan ayında bireysel ve ailevi olarak yapılabilecek ibadetler hakkında 14 maddeden oluşan önemli tavsiyelerde bulundu.

Ekleme: 09.03.2024 22:22:16 / Güncelleme: 10.03.2024 11:41:58 / Güncel
Destek için 

Kur'an Nesli Platformu Sözcüsü Mehmet Emin Sütçü, Ramazan ayının ibadetlerin daha verimli geçirilmesi amacıyla hem bireysel hem de ailece yapılabilecek programlara ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.

İnsanların maneviyattan ve ibadetten uzaklaştığı bu karanlık asırda maneviyatın doyasıya yaşandığı bu oruç ayının ne büyük bir ihtiyaç olduğunun aşikar olduğunu belirten Sütçü, bu yıl da yaklaşık beş aydır tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan ve özellikle İslam aleminin büyük bir acziyet içerisinde olduğunu gösteren israil vahşetinin gölgesinde bu mübarek iklime girdiklerini söyledi.

"Ramazan ayının manevi iklimini, bir çıkış yolu olarak görmeliyiz"

Sütçü, "İnsanlığın adeta çıkmaza girdiği bu tabloda Ramazan ayının manevi iklimini, bir çıkış yolu olarak görmeli ve hakkıyla eda edilecek bir Ramazan’ın İslam aleminin izzetli ve onurlu bir duruş sergilemesine vesile olacağı bilinciyle bu zaman dilimini değerlendirmeliyiz." dedi.

"İslami ve insani sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz"

Maddiyatın İslam kardeşliğini ciddi anlamda zedelediği, küfrün tek millet halinde Filistinli Müslümanlar üzerine çullandığı bu dönemde Kur'an'ın emrettiği şekilde kardeşliği yeniden tesis etmek gerektiğini vurgulayan Sütçü, şöyle devam etti:

"Bu kardeşliğin gereği, siyonist vahşeti sonlandıracak caydırıcı adımları atarak İslami ve insani sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bu vesileyle Ramazan ayının bereketinden azami derecede istifade edebilmeli ve bunun için de olabildiğince planlı ve programlı bir şekilde hareket etmeliyiz. Bu çerçevede, Kur’an Nesli Platformu olarak Ramazan ayından hakkıyla istifade edebilmek adına her yıl olduğu gibi 'Ramazan ayı tavsiyeleri' başlığıyla kardeşlerimize bazı hatırlatma ve tavsiyelerde bulunmak istiyoruz."

Sütçü, Ramazan ayı münasebetiyle yapılmasını tavsiye ettikleri 14 önemli tavsiyeyi şu şekilde sıraladı:

Bireysel program

1-Günlük en az bir cüz Kur'an okumak:

Kur’an’ı, mümkün mertebe camide mukabele şeklinde okumak, mümkün değilse evde ailece mukabele şeklinde okumak, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak okumak. Okunacak Kur’an’ın mealini de birlikte okumaya gayret etmek. Bayanların da en yakın camide veya gittikleri kurslarda ya da evlerde komşularla mukabele şeklinde okumaları.

2-Farz ve nafile namazlara özen göstermek:

Farz namazları mümkün mertebe camide cemaatle kılmak, mümkün olmuyorsa iş yerinde veya ailede cemaatle kılmak.

Teravih namazını en yakın camide cemaatle kılmak. Teravih namazını, mecbur kalmadıkça bireysel kılmaktan, cami dışında başka yerlerde gruplar oluşturarak kılmaktan ve teravih saatinde işyerinde bulunmaktan veya dışarıda gezmekten kaçınmak.

Duha ve gece namazlarını (Teheccüd) alışkanlık haline getirmek, Ramazan sonrasında da devam ettirmeye gayret etmek.

3-Ziyaretlere ağırlık vermek:

Ramazan ayında öncelikle sıla-i rahim çerçevesinde akrabaları, yanı sıra hasta, yoksul ve yetimleri özellikle ziyaret etmek. Kabir ziyaretlerinde bulunmak.

4-Çok dua etmek:

Ramazan ayı boyunca dua ve niyaza ağırlık vermek; bolca cevşen okumak ve tesbihat yapmak.

5-İtikâf’a girmek:

Ramazan ayı içinde, özellikle de son on gününde itikâfa girmeye çalışmak ve çevredekilerin de buna katılımı için gayret etmek. İtikâfta; nafile ibadet, dua, tesbihat, Kur'an'ı Kerim ve mealini okuyarak zamanı iyi değerlendirmek.

6-Zekâtı hesaplamak, fitreleri vermek, hayır-hasenat yapmak:

Bu ay içerisinde, varsa zekâtları hesaplamak ve fitreleri vermek, sadaka ve bağışları artırmak.

7-İftar yemeği vermek:

Maddi imkânlar çerçevesinde iftar yemeği vermeye çalışmak ve bu âdetin yaygınlaşması için gayret göstermek. İftar sonrası kısa bir sohbet yapmayı ve ardından birlikte teravih namazına gitmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışmak.

8-Kadir Gecesini camide idrak etmek

Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerini mümkün olduğu kadar camilerde geçirmeye çalışmak. Bu arada toplu halde cevşen ve benzeri dualar okumak, Kur’an ve Sünnet ile ilgili sohbetler yapmak.

9-Bayram namazına gitmek ve bayramlaşmada bulunmak

Bayram sabahı en yakın camiye gidip bayram namazını kıldıktan sonra camidekilerle bayramlaşmak, ardından ev halkı, komşular, akrabalar, dostlar ve tanıdıklara gidip onlarla bayramlaşmak. Uzak olanlara telefonla ulaşıp bayramlarını tebrik etmek.

Ailevi program

1-Kur’an’ı mukabele şeklinde okumak:

Şayet evde okunacaksa, günlük en az bir cüz olmak üzere ailece mukabele şeklinde Kur’an okumak.

Kur’an’ı okuma konusundaki eksiklikleri gidermek.

Başta çocuklar olmak üzere, aile bireylerinden Kur’an okumasını bilmeyenlerin veya okumasını bildiği halde tecvidi bilmeyenlerin bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmak.

2-İlmihal dersi yapmak.

Başta çocuklar olmak üzere, aile bireyleriyle Ramazan boyunca, oruç, teravih namazı, cami adabı gibi konularda ilmihal dersi yapmak.

3-Siyer dersi yapmak.

Bir siyer kitabını aile bireyleriyle ders şeklinde okumak.

4-Cemaatle namaz kılmak.

Evde kılınan namazları cemaatle kılmaya çalışmak.

Aile bireylerini nafile namaza alıştırmak.

Aile bireylerini gece namazına alıştırmak ve bunu alışkanlık haline getirmeleri için gayret sarf etmek.

5-Kadir gecesini idrak etmek.

Kadir gecesini camilerde veya evde mutlaka idrak etmeye çalışarak bol bol duada bulunmak

Bu vesileyle tüm İslam âleminin, Ramazanını şimdiden tebrik eder ve bu mübarek ayın başta Filistin olmak üzere İslam coğrafyasında akan kanın ve zulmün bitişine; ümmetin dirilişine, birliğine ve özgürleşmesine vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz."

Etiketler: