Batman'da temaslarını sürdüren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesinde BİOSYS fabrikasının açılışını gerçekleştirdi.
Açılışta bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknolojik gelişim ve dijital dönüşümün tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de yeni bir devrimin kapılarını araladığını söyledi.
Mehmet Fatih Kacır
Yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, büyük veri analitiği, robotik gibi bilgi teknolojilerinin sağlık sektöründe kullanımının yaygınlaşması teşhis ve tedavi hizmetlerinin sunum şekli ve kalitesinde önemli dönüşümlere sebep olduğunu belirten Bakan Kacır, ancak Covid-19 salgınının, teknolojik dönüşümün etkisiyle hızla gelişen sağlık sektörünün pek çok açıdan sorgulanmasına sebep olduğunu ifade etti.
"Türkiye salgınla mücadele ederek sağlık sistemini etkin bir şekilde yönetmeyi başardı"
Dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan ülkelerin, salgın karşısında güçlerinin ne kadar kırılgan olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldığını vurgulayan Kacır, "Türkiye ise hem içerde salgınla mücadele ederek sağlık sistemini etkin bir şekilde yönetmeyi başardı hem de 160 ülke ve 14 uluslararası kuruluşun salgınla mücadelesine tıbbi ekipman ve ayni yardımlarla destek verdi. Buradaki en önemli etkenler kuşkusuz ki Türkiye’nin geleceği öngören bir sağlık hizmetleri altyapısı ve planlaması ile donanımlı ve fedakâr sağlık insan gücüne sahip olmasıdır." dedi.
"Cihazları satın alamayacağınız bir dönem yaşandı"
Pandemi döneminde hastanelerin en kritik ihtiyaçlardan birinin yoğun bakım solunum cihazları olduğunu hatırlatan Kacır, şöyle devam etti:
"Bu cihazları ya da parçalarını, parasını verseniz dahi satın alamayacağınız bir dönem yaşandı. O dönemde; BAYKAR, Arçelik ve ASELSAN’ın destek ve çabaları ile BİOSYS’in geliştirdiği yerli solunum cihazını 14 gün içerisinde seri üretime geçirmeyi başardık. 3 ay içerisinde 5 bin adet cihazımızı hastanelerimizle buluşturduk. Yüz binlerce vatandaşımıza nefes olduk. Somali gibi yoğun bakım solunum cihazının hiç olmadığı ülkelere bu cihazları göndererek dost ve mazlum ülkelere yardım elimizi uzattık."
"100 milyon doların bu topraklarda kalması sağlandı"
Bu salgının kendilerine sağlık yatırımlarının önemini ve sağlıkta yerlileşme hamlesinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Kacır, "2012 yılında, Ankara’da, Bakanlığımız teknogirişim sermayesi destekleriyle kurulan, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle gelişim sağlayan BİOSYS, sağladığımız destekler ve inşa ettiğimiz Ar-Ge ve inovasyon altyapısının imkanlarını en üst düzeyde değerlendirdi. Önemli başarılara imza attı. ASELSAN ve USHAŞ işbirliği ile son 4 yılda 75 milyon dolar ihracatın gerçekleşmesini sağlayan firmamız, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sağlık teknolojilerini geliştirerek 100 milyon doların da bu topraklarda kalmasını sağladı." ifadelerini kullandı.
"Tesis 150 milyon liralık yatırımla gerçekleştirildi"
"Bakanlığımızın sağladığı can suyu ile hayat bulan ve Ülkemizin sağlık teknolojilerinde vizyonu ile hızla büyüyen teknoloji girişimlerine en iyi örnek." diyen Bakan Kacır, şunları söyledi:
"8 bin metrekare kapalı alanda 150 milyon liralık yatırımla gerçekleştirilen bu tesis ilk etapta yoğun bakımda ihtiyaç duyulan mekanik ventilatör, nöromonitör, nemlendirici ve yüksek akış oksijen terapisi cihazı üretecek. Yatırım teşviklerimiz sayesinde hayata geçirilen bu altyapı, önümüzdeki dönemde endoskopik kapsül, hemodiyaliz cihazı ve anestezi cihazları gibi kritik ürünleri de üreterek sağlık alanında yerlileşme hamlemize büyük katkılar sağlayacak."
Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Organize Sanayi Bölgesinde birçok fabrikanın açılışında bulunduğunu belirtti.
"Bu üretim üssünün Batman'da olması büyük bir gurur kaynağı"
Bu fabrikanın açılışının ise en anlamlı açılış olduğunu ifade eden Şimşek, "Çünkü ilk defa Batman'da yüksek teknoloji ürün üretecek bir fabrika açılışı yapıyoruz. Bu üretim üssünün Batman'da olması büyük bir gurur kaynağı. Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 220 fabrika ya faal ya da inşaat halinde, muazzam bir başarı. 20 yıllık bir süreçte Batman sanayileşiyor, üretiyor, Batman Türkiye'nin önemli bir büyüme motoru işlevini görüyor. Bu çok değerli." dedi.
"2024 yılında Ar-Ge'ye bütçeden yaklaşık 299 milyar lira destek vereceğiz"
Batman'ın bölgede çok rahat bir şekilde Gaziantep'ten sonra en önemli üretim üssü olmaya aday olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Çünkü bu ruh, kültür var. Onun için bugün yüksek teknoloji ürün üretecek bir tesisin açılması bu nedenle çok değerli. Savunma sanayinde yakaladığımız büyük başarıyı bütün diğer alanlarda Türkiye yakalayabilir. 2024 yılında Ar-Ge'ye değişik adlar altında bütçeden bu sene yaklaşık 299 milyar lira destek vereceğiz. Yine bu sene yatırım teşviklerine 530 milyar lira destek vereceğiz. Bütçemizin toplamının 11 buçuk trilyon olduğunu düşünürseniz 530 milyar lira çok ciddi bir rakam. Amacımız Türkiye'yi katma değer zincirinde yukarıya çıkarmak." diye konuştu.
"Hedefimiz Türkiye'yi ilk 10'a sokmaktır"
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler arasına girdiğini aktaran Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
"İlk defa geçen sene Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılası 1 trilyon 100 milyar doları aştı. Satın alma gücü paritesiyle Türkiye 3,7 trilyonluk bir ekonomiyle dünyanın en büyük 11'inci ekonomisi, cari TL kuruyla da dünyanın 17'nci büyük ekonomisi noktasında. Biz sanayide dönüşümü başararak inanıyorum ki Türkiye'yi cari kurlarla da ilk 10'a doğru ki en büyük hedefimiz o, ilk 10'un arasına sokmaktır."
Yapılan konuşmaların ardından fabrikanın açılışı gerçekleştirildi. Bakan Şimşek ve Kacır, fabrikayı gezerek yetkililerden fabrikaya ilişkin bilgi aldı. (İLKHA)