Portekiz'deki erken genel seçim anketleri kimi önde gösteriyor?

Portekiz'de 10 Mart Pazar günü düzenlenecek erken genel seçimler öncesi yapılan anketlere göre Sosyal Demokrat Parti (PSD) öncülüğündeki Demokratik İttifak (AD) önde gidiyor.

Ekleme: 04.03.2024 17:24:00 / Güncelleme: 04.03.2024 17:24:00 / Dünya
Destek için 

Ülkede 2015'ten beri iktidarda bulunan sol görüşlü Sosyalist Partinin (PS) eski lideri ve eski Başbakan Antonio Costa'nın, özel kalem müdürünün de aralarında olduğu yakın çevresinin karıştığı yolsuzluk iddialarının ardından Kasım 2023'te istifa etmesi nedeniyle Portekizliler, hafta sonu sandık başına gidecek.

Ulusal basında yayımlanan anketlere göre, PSD ve Hristiyan Demokratların (CSD) ittifakıyla kurulan, PSD lideri Luis Montenegro'yu başbakan adayı gösteren AD, az farkla da olsa önde gidiyor.

AD'nin yüzde 28-32, PS'nin yüzde 24-29 oy alacağı tahmin ediliyor.

30 Ocak 2022'deki genel seçimde yüzde 41,37'lik rekor oy alan PS, Costa'nın istifasının ardından Aralık 2023'te partinin genel sekreterliğine seçilen eski Altyapı ve Konut Bakanı Pedro Nuno Santos'u başbakan adayı gösterdi.

- Aşırı sağın oylarını yüzde 20'ye kadar çıkarabileceği tahmin ediliyor

Portekiz'deki sağ ve sol blokları temsil eden iki büyük siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamayacağı öngörülen seçimlerde gözler, en çok aşırı sağcı Chega partisine yönelmiş durumda.

Andre Ventura liderliğinde 2019'dan bu yana aktif siyasette yer alan ve 3. büyük siyasi parti konumunda bulunan Chega'nın, son seçimlerde yüzde 7,18 olan oy oranını yüzde 20'ye kadar yükseltebileceği tahmin ediliyor.

Chega'nın beklendiği gibi oy alması halinde AD ile koalisyon hükümeti kurma olasılığı bulunsa da PS, aşırı sağın iktidara gelmemesi için dışarıdan destek vererek AD'nin azınlık hükümeti kurmasının önünü açabileceğine yönelik açıklamalar yaptı.

Diktatörlüğün son bulduğu Karanfil Devrimi'nin 50. yılını nisanda kutlayacak Portekiz'e 9 yıl aradan sonra tekrar sağ hükümetin gelmesi olası gözüküyor.

Etiketler: