Haiti'de çeteler hapishaneleri basıp 4 bin mahkumu serbest bıraktı

Haiti hükümeti, silahlı çetelerin iki hapishaneyi basıp yaklaşık 4 bin mahkumu serbest bırakmasının ardından başkent Port-Au Prince’te 72 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Hükümet ayrıca başkentte Çarşamba sabahına kadar 18.00-05.00 saatleri sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Ekleme: 04.03.2024 15:29:55 / Güncelleme: 04.03.2024 15:29:55 / Dünya
Destek için 

Haiti hükümeti hafta sonu basılan hapishanelerden birinin başkentte, diğerinin Croix des Bouquets yakınlarında olduğunu açıkladı.

“Barbekü” lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier, Başbakan Ariel Henry'nin istifasını istiyor. Cherizier, halen yurt dışındaki Henry'e, Haite'ye dönmeme çağrısında bulundu.

Haiti'de hapistekiler arasında 2021’de, Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’i öldürmekle suçlanan çete üyeleri de bulunuyordu.

Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi Haiti’deki şiddet olayları son yıllarda iyice kötüleşti. Başkent Port-au-Prince’in yüzde 80’i çetelerin kontrolünde.

Ülkede şiddet olaylarındaki son artış, Perşembe günü Başbakan Henry'nin Kenya'nın başkenti Nairobi’ye gidip, Haiti’ye Kenya öncülüğündeki bir uluslararası gücün konuşlandırılmasını görüşmesiyle başladı.

Çete lideri Jimmy Cherizier, başbakanın devrilmesi için harekete geçti. Port-au-Prince’teki bazı katliamların arkasındaki isim olduğu düşünülen polis memuru Cherezier, “Hepimiz, başkentteki ve çevre bölgelerdeki silahlı gruplar birleşmiş durumda” dedi.

Haiti’de şiddet, Cumhurbaşkanı Moise’nin öldürülmesinden sonra arttı. Moise’nin yerine kimse geçmedi ve ülkede 2016’dan bu yana seçim de yapılamıyor.

Daha önce varılan siyasi uzlaşmaya göre Başbakan Henry 7 Şubat’a kadar görevi bırakacak ve seçime gidilecekti. Ancak Henry istifa etmedi.

Birleşmiş Milletler Ocak ayında, Haiti’de çete şiddeti nedeniyle son bir yılda 8400’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.