Tarihte bugün hangi gelişmeler yaşandı?

2 Mart’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 02.03.2024 02:00:02 / Güncelleme: 02.03.2024 02:01:03 / Tarihte Bugün
Destek için 

869: İmam Buhari vefat etti. Özellikle Hadis dalında ilmini derinleştirmiş, Hadis ilminde ana kaynak olmuştur. Kendi ifadesine göre binden fazla âlimden Hadis dersi almış olup sadece ilmiyle değil, ahlakı ve karakteriyle de önemli bir yer edinmiştir.

1949: Piyade mermisi, piyade havanı ve kapsül üreten Nuri Killigil'e ait İstanbul Sütlüce'deki mühimmat fabrikasında aralıklarla iki büyük patlama oldu. Yangının baruthaneye sıçramasıyla yerle bir olan fabrikada 6'sı itfaiye eri olmak üzere 35 kişi hayatını kaybetti. 

1950: Van'ın Özalp ilçesinde 33 köylüyü kurşuna dizdirmek suçundan yargılanan emekli Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın yargılanması sona erdi. Genelkurmay Askeri Mahkemesi Muğlalı'ya verdiği idam cezasını 20 yıl hapis cezasına çevirdi.

1956: Fransa Fas'ın bağımsızlığını onayladı.

1962: Mayanmar’da General Ne Win önderliğindeki ordu yönetime el koydu. General Ne Win döneminde hazırlanan "Burma Sosyalist Parti Programı"nda, her türlü yol kullanılarak Müslümanların dinlerinden uzaklaştırılması hedefleniyordu. Bu amaçla, Müslümanlar tüm siyasi haklarından mahrum edildi. Ayrıca tüm İslami eğitim kurumları, camiler ve benzeri dini merkezler kapatıldı. Mescitler eğlence merkezlerine ya da Budist tapınaklarına çevrildi. Hacca gitmek, kurban kesmek, toplu namaz kılmak ve diğer ibadetler yasaklandı. Bu baskılar nedeniyle Müslümanların bir bölümü ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar. Ancak göçlere rağmen Arakan bölgesinde Müslümanlar çoğunluğu oluşturmaktaydı. Bunun üzerine General Ne Win, baskıları daha da artırarak keyfi tutuklamalara ve işkence uygulamalarına ağırlık verdi. Bu acımasız uygulamaların sonucunda bir milyondan fazla Müslüman Burma'yı terk etmek zorunda kaldı. Burma hükümeti, ülkedeki vahşetin gizli kalması için yıllar boyunca ülkeye yabancı gazeteci ve hatta turist bile kabul etmedi.

2004: Birleşmiş Milletler, yayımladığı raporla Irak'ta kitle imha silahlarının olmadığını açıkladı.

2016: Kuzey Kore'ye yeni BM yaptırımları oy birliğiyle kabul edildi. Kararda, Kuzey Kore'ye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargoların zorunlu olarak incelenmesi, bu ülkeye hava taşıtı yakıtı satışının yasaklanması, tüm hafif silah ve konvansiyonel silah satışlarının ise sınırlandırılması yer aldı.

2016: İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş ile Sadettin Ustaosmanoğlu'nun beraatine karar verdi.

2020: TÜRKİYE'NİN SINIR KAPILARINI AÇMA KARARI SONRASI GÖÇMENLER, AVRUPA SINIRINA DOĞRU HAREKETE GEÇTİ… İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU, 100 BİN 577 GÖÇMENİN TÜRKİYE'DEN AYRILDIĞINI AÇIKLADI. (MÜLTECİLER AVRUPA YOLUNDA)

Etiketler: