Boykotta hurma detayı: Kudüs Hurması Filistinlilerin mi yoksa İsrail'in mi? İsrailli hurma şirketleri hangileri?

İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımı devam ederken tüm dünyada İsrail menşeili ürünlere ve İsrail'i destekleyen firmalara yönelik boykot kampanyası başlatıldı. İsrail ekonomisi boykot nedeniyle çıkmaza girdi ancak Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iftar sofralarının vazgeçilmesi olan hurmada da ''boykot'' detayını unutmamakta fayda var. Kudüs hurması diye satılan hurman kimin? İsrail'in mi Filistin'in mi?

Ekleme: 11.03.2024 12:27:39 / Güncelleme: 11.03.2024 12:29:03 / Güncel
Destek için 

İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımı devam ederken tüm dünyada İsrail menşeili ürünlere ve İsrail'i destekleyen firmalara yönelik boykot kampanyası başlatıldı. İsrail ekonomisi boykot nedeniyle çıkmaza girdi ancak Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iftar sofralarının vazgeçilmesi olan hurmada da ''boykot'' detayını unutmamakta fayda var.

Kudüs hurması diye satılan hurman kimin? İsrail'in mi Filistin'in mi?

İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarında yetiştirdiği ve ihraç ettiği hurmalar, dünyanın her yerinde satılıyor. 

"Kudüs hurması" diye bir hurmanın olmadığı bunun uydurma olduğu İsrail engeline takılan Filistin hurmasının savaş ve kısıtlamalar nedeniyle ancak iç pazara yettiği bildiriliyor.

Filistin hurmaları Batı Şeria'nın doğusunda, Ürdün Vadisi'ndeki (Ağvar) verimli arazilerde yetişiyor. Ancak İsrail'in kısıtlamaları nedeniyle  büyük tehdit altında. Orada üretilen  "El-Mecdul" ya da "El-Mechul" olarak bilinen hurmalar dünyanın en iyi hurma türleri arasında yer alıyor. 

Filistin Hurma Meclisi Başkanı İbrahim Daik 2020 yılında yaptığı açıklamada Filistin'in 26 ülkeye hurma ürünleri ihraç ettiğini ve bunların en önemlisinin Türkiye pazarı olduğunu belirtmişti. Türkiye  hükümeti daha önce Filistin menşeli tarife kontenjanı bin ton olan hurmaların gümrük vergisinden muaf tutulmasına karar verdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK)  derlediği bilgiye göre, 2018'de 39 bin 310 ton, 2019'da 37 bin 500 ton, 2020'de 42 bin 43 ton, 2021'de 49 bin 41 ton ve geçen yıl 44 bin 486 ton hurma ithal edildi.

2022 yılında 17 ülkeden hurma getirildi. Bu ülkeler arasında en çok ithalat 10 milyon 526 bin dolarla Suudi Arabistan'dan gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 8 milyon 848 bin dolarla İran, 8 milyon 295 bin dolarla Filistin ve 4 milyon 778 bin dolarla İsrail izledi.

İSRAİLLİ HURMA ŞİRKETLERİ HANGİLERİ

 İsrail Hurma üreticileri bir birlik kurarak rekabeti önlemişler ve bütün ihracatı bu birlik aracılığı ile gerçekleştirmektedirler.  İşgal ettikleri Filistin topraklarında ürettikleri hurmayı ''Kudüs hurması' diye satan İsrailli hurma şirketleri:

 

Etiketler: