Aşı karşıtlığı kızamık vakalarını tetikledi

Dünyada kızamık vakalarında artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergin Çiftçi, “Kızamık oldukça bulaşıcı, öldürücü olabilen bir hastalık, geçmişte kızamık nedeniyle çok sayıda çocuk kaybedildi. Aşılama sayesinde uzun zamandır görmüyorduk. Çok uzun aradan sonra yeniden kızamık vakaları görmeye başladık. Artışın en temel nedeni, son dönemlerde yükselmeye başlayan aşı kararsızlığı, aşı reddi, aşı karşıtlığı” dedi.

Ekleme: 24.02.2024 09:15:34 / Güncelleme: 24.02.2024 09:27:09 / Sağlık
Destek için 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Ocak-Ekim 2023 arasında bölgedeki 53 üye devletin 40’ında, 30 binden fazla kızamık vakasının bildirildiğini, bunun 2022’nin tamamında bildirilen 941 vakayla karşılaştırıldığında, 30 kattan fazla bir artışı temsil ettiğini açıkladı. DSÖ’nün kızamık konusunda teknik danışmanı Natasha Crowcroft da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kızamık kaynaklı ölümlerin 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 43 arttığını, 2023 verilerinde de artış beklendiğini ifade etti. Crowcroft, vaka artışının endişe verici olduğunu vurguladı.

‘UZUN ZAMAN SONRA VAKALARI GÖRÜYORUZ’
Kızamık vakalarındaki artışın Türkiye’de de görüldüğünü söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, “DSÖ’nün de belirttiği gibi dünyada kızamık vakalarında artış söz konusu. Ülkemizde de kızamık vakalarının son dönemde bir miktar arttığını görüyoruz. Çok uzun aradan sonra yeniden kızamık vakaları görmeye başladık. Bu açıdan dikkatli olunması gerekiyor” dedi.

HEM BULAŞICI HEM ÖLDÜRÜCÜ
Aşısız çocuklarda kızamığın hayati risk oluşturduğunu vurgulayan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızamık oldukça bulaşıcı, öldürücü olabilen bir hastalık, geçmişte bunun çok acı örnekleri yaşandı, kızamık nedeniyle çok sayıda çocuk kaybedildi. Aşılama sayesinde kızamığı uzun zamandır neredeyse görmüyorduk, çok nadir karşılaşılıyordu.” Vaka sayılarındaki artışın ‘salgın’ boyutunda nitelendirilemeyeceğinin altını çizen Çiftçi, “Artışın en temel nedeni, son dönemlerde yükselmeye başlayan aşı kararsızlığı, aşı reddi, aşı karşıtlığı” diye konuştu.

TAM KORUMA İÇİN İKİ DOZ YETİYOR
Çiftçi, kızamık aşısının oldukça etkili bir aşı olduğunu, tam koruyuculuk için iki doz uygulanmasının gerektiğini belirterek, “İki doz aşı yapılan çocukların çok nadir durumlar dışında kızamığa yakalanmasını beklemiyoruz. Bu nedenle kızamığa karşı en önemli koruyucu, aşılama” uyarısında bulundu. (AA)