Resmî, özel ve gönüllü kuruluşların her türlü eğitim öğretim faaliyetleri, Bakanlığın izni ile açılabiliyor. Yetkili makamlardan kurum açma ruhsatı almadan yürütülen faaliyetler izinsiz kabul ediliyor.
Söz konusu faaliyetleri yürüten ruhsatsız yerler, devletin millî güvenliğine tehdit oluştururken aynı zamanda, "kayıt dışı" olduklarından birçok ekonomik probleme de neden oluyor.
Millî Eğitim Bakanlığı, ruhsatı olmadan faaliyet gösteren söz konusu kurslarla mücadele çalışmalarını İçişleri Bakanlığı iş birliğinde yürütüyor.
Millî Eğitim Bakanlığı, ruhsatsız kurumlarla mevcut mücadele uygulamalarına ek olarak MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sayfasında "İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı" linki oluşturarak 1 Eylül 2023 itibarıyla kapsamlı bir mücadele başlatmıştı.
Bu kapsamda, Bakanlığa 81 ilden toplam 5 bin 181 kursun ruhsatsız olduğu yönünde ihbar geldi.
Bakanlıkça yapılan tasnif sonucunda bu ihbarlardan mükerrer olanlar birleştirildi ve izinsiz eğitim öğretim faaliyeti gösterdiği belirtilen 2 bine yakın kursla ilgili inceleme ve soruşturma yapılması için valiliklere yazı yazıldı. Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı da konuyla ilgilendi.
Yüzlerce kapatma yapıldı, işlemler sürüyor
81 ilden ihbar edilen 2 bine yakın izinsiz kurstan yüzlercesi kapatıldı. Ayrıca, izinsiz eğitim öğretim faaliyeti yaptığı belirlenen bu kurslara 80 milyon lira idari para cezası uygulandı.
İzinsiz faaliyette bulunan "eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim koçluğu, koçluk merkezi, ödev merkezi veya test evi, eğitim rehberliği, dil konuşma bozuklukları merkezi, konuşma terapisi, kekemelik tedavisi, etüt merkezi, matematik kulübü" gibi yerlere hem valilik hem de Bakanlık müfettişlerince yürütülen denetimler artırılacak.
(İLKHA)