Afganistan'daki CASA-1000 enerji projesi yeniden başlatılıyor

Dünya Bankası, Afganistan İslam Emirliği'ndeki Orta Asya-Güney Asya Elektrik İletim ve Ticaret Projesi'nin (CASA-1000), projeye katılan diğer üç ülkenin talebi üzerine yeniden başlatılacağını duyurdu.

Ekleme: 17.02.2024 16:55:04 / Güncelleme: 17.02.2024 16:55:58 / Dünya
Destek için 

Tacikistan, Kırgızistan ve Pakistan'daki CASA-1000'in inşaatının neredeyse tamamlanmak üzere olduğu belirtilen açıklamada, projenin âtıl hale gelmesinin önlenmesi için Afganistan'daki CASA-1000 enerji iletim projesinin yeniden başlatılması talebinde bulundu.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Projeye katılan üç komşu ülkenin talebi üzerine Orta Asya-Güney Asya Elektrik İletim ve Ticaret Projesi (CASA-1000) Afganistan'da yeniden başlatılacak. CASA-1000, Tacikistan ve Kırgız Cumhuriyeti'nden Afganistan üzerinden Pakistan'a temiz enerji getirmeyi amaçlayan 1,2 milyar dolarlık bölgesel bir projedir. Diğer üç katılımcı ülkedeki inşaat neredeyse tamamlandı ve bu ülkeler, projenin âtıl bir varlık haline gelmesi riskini önlemek için Afganistan'daki CASA-1000 faaliyetlerinin yeniden başlatılmasını talep etti." ifadelerine yer verildi.

Bu proje, Kırgızistan ve Tacikistan'ın enerji hattını Afganistan üzerinden Pakistan'a aktaracak. Bu projeyle Pakistan'a 1.000 megavat, Afganistan'a ise 300 megavat elektrik sağlanacak.

Breshna Sherkat'ın eski başkanı Emanullah Ğalib, "Afganistan, CASA-1000 projesinden elektriğin yanı sıra elektrik hatları üzerinden geçen internet hattından da yararlanabilecek. Proje toplamda 15 yıl sürecek, bu hat üzerinden Kırgızistan ve Tacikistan Pakistan'a elektrik satacak" dedi.

Afganistan İslam Emirliği Ekonomi Bakanlığı, ülkesinin CASA-1000 projesi üzerinde çalışmaya başlamaya hazır olduğunu aktardı.

Ekonomi Bakanı Yardımcısı Abdullatif Nazari, "CASA-1000 önemli bir proje. Afganistan İslam Emirliği bu projeyi tüm gücüyle desteklemeye hazır. Bağışçı kurumların bu projeyi desteklemesini talep ediyoruz ve bu projeyle ilgili çalışmaların en kısa sürede başlayacağını umuyoruz." dedi. (İLKHA)