Karakol Mahallesi sakinleri, kentsel dönüşümün, tinerci ve hırsızların neden olduğu güvenlik sorunlarını çözebileceğine olan umudunu dile getirirken, bu projenin mahallelerindeki yaşam kalitesini de artıracağını belirtti.
Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Eski Siirt olarak adlandırılan 6 mahallenin kentin kültürel dokusunu oluşturduğunu ve her Siirtlinin öyküsüne ve anısına ev sahipliği yapacağını vurgulayarak, tarihi mirası korumanın önemine dikkat çekti.
Tarihi değeri olmayan binaların yeniden inşa edilerek Siirt'in tarihine, mimarisine ve kültürüne uygun hale getirileceğini belirten Kızılkaya, "Çarşılar korunacaktır. Bu proje, 1. Etap 14 bin 800 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Bu alan, 142 hak sahibine aittir. Birinci Etap alanımızda 15 vakıf parseli, 2 tescilli cami (Ulu Camii ve Şeyh Maruf Camii), ve Summaka Camii olmak üzere toplam 3 cami bulunmaktadır. Toplam parsel sayımız ise 93 adettir. Öte yandan, 1. Etap Alanı sokaklar dahil olmak üzere 14.800,00 metrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Bu etap içerisinde 12.438,91 metrekarelik bir tapu alanı bulunmaktadır." dedi.
"Siirt'in risk altındaki yapılarını güçlendirmek için kentsel dönüşüm bir fırsat"
Şehirdeki yaşam standartlarını yükseltmek ve birinci derece deprem bölgesinde yer alan Siirt'in risk altındaki yapılarını güçlendirmek için kentsel dönüşümün bir fırsat olacağını ifade eden Kızılkaya, "Geçtiğimiz günlerde TOKİ Konutları hak sahipleri kura çekimi yapılmış ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı tamamlanan 25 konut, hak sahiplerine kura çekimiyle teslim edilmişti. Devletimiz, 1. Etap Kentsel Dönüşüm projesi çerçevesinde, ticaret ve mesken olarak belirlenen alanlarda yer alan hak sahiplerine 48 ay boyunca güncel bedeli 3 bin TL kira yardımını sağlayacaktır. Bu destek sayesinde, hak sahipleri herhangi bir mağduriyet yaşamayacaktır. Hepimizin katkılarıyla, 1. Etap projemizin başarılı bir şekilde tamamlanacağına inancım tamdır. Kentsel dönüşüm meselesi, Siirt'teki her bir yerel yönetici için adeta bir hayat kurtarma çalışmasıdır." diye konuştu.
"Yeni bir evimiz, bahçemiz ve çocuklarımın oynayabileceği oyun alanları olacak"
Karakol Mahallesinde ikamet ettiğini ve kentsel dönüşüm nedeniyle mutlu olduğunu ifade eden Abdullah Bozan, "Bu sayede yeni bir evimiz, bir bahçemiz olacak ve çocuklarımın oynayabileceği oyun alanları olacak, bu nedenle memnunum. Sadece büyüklerimizden ricam bizi mağdur etmesinler. Benim evim 2'nci etapta yıkılacak 1. etapta evi yıkılanlar TOKİ'den evlerini aldı. Ben de ev istiyorum." şeklinde duygularını paylaştı.
"Tek umudum en kısa sürede evlerimize kavuşmak"
Kentsel dönüşüm nedeniyle mahallede bulunan 4 katlı evinin yıkılacağını ifade eden Cahfer Başkurt, "Hayırlısı ile kentsel dönüşüm başladı. Bize yeni bir ev yapacaklar. Yine aynı semt ve aynı mahallede ikamet edeceğim, bize kira yardımı da yapacaklar. Ama keşke taşınma yardımı da yapılsaydı, sadece taşınma ücreti 20 lira ödedim. Çocuklarıma 3 daire kiraladım ayda 7 bin lira kira ödüyorum, devletimiz 3 bin lira kira yardımı yapıyor, azdır ama ne yapalım? Başa gelen çekilir. Tek umudum en kısa sürede evlerimize kavuşmak. Kentsel dönüşüm bizim için çok iyi oldu, çünkü mahalle serserilerle dolmuştu, bizi sık sık rahatsız ediyorlardı, geceleri camları kırıyorlardı, hırsızlık yapıyorlardı. Bu nedenle bir an önce kentsel dönüşüm tamamlanıp evimizi teslim etseler memnun oluruz." şeklinde temennilerini ifade etti. (İLKHA)