"Eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapılmalı"

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer, eğitim sisteminde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 21.01.2017 16:50:00 / Güncelleme: 21.01.2017 16:50:00 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısının tamamlanmasının ardından ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 18 milyon öğrenci, karnelerini aldı. İki haftalık yarıyıl tatilinin ardından ikinci dönem, 6 Şubat`ta başlayacak. Eğitim ve öğretim yılı ise 9 Haziran`da tamamlanacak.

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer, hem Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yeni eğitim müfredatı hem de yarıyıl tatili ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Eğitim sisteminde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini ifade eden Değer, eğitim sisteminin, kanunlar, yönetmelikler ve diğer mevzuat çerçevesinde çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, milletin beklentilerini karşılayacak şekilde yeniden ele alınması gerektiğini vurgu yaptı.

Öğrencilerin tatilde fırsat buldukça bol bol kitap okuması gerektiğini belirten Değer, velilere de karne dolayısıyla çocuklarına baskı yapmamasını istedi.

Son yıllarda derslik yapımında kayda değer bir artış olmasına ve çok sayıda öğretmen ataması yapılmasına rağmen hâlâ 100 bine yakın öğretmen açığının bulunduğunu kaydeden Değer, beklentilerini şöyle sıraladı: "İstihdamda güçlük çekilen özellikle bölgemizde görev yapan eğitimcilere ek tazminat verilmelidir. Ek ders ücretlerindeki çarpıklıklar giderilmeli, hakkaniyete uygun bir iyileştirme yapılmalıdır. Okullara bütçe verilmesi kararı hayata geçirilmelidir. Kamu görevlilerine kılık ve kıyafet dayatması yapılmamalı, darbe ürünü yönetmelik derhal kaldırılmalıdır. Kariyer basamakları sorununa çözüm bulunmalıdır. Öğretmenlere alan değişikliği hakkı tanınmalıdır. Karma eğitim dayatmasından vazgeçilmeli, öğrencilere seçme hakkı verilmelidir. Öğrencilere ve velilere seçme hakkı tanımayan karma eğitim uygulaması terk edilmelidir. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu`nda yer alan, 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır' ibaresi değiştirilerek, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır. Rotasyon ve performans değerlendirmesi gibi iş barışını ve çalışma motivasyonunu bozacak girişimlerden uzak durulmalıdır."

"15 günlük dönem iyi değerlendirilmeli"

Öğrencilerin 15 günlük ara tatili iyi değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Değer, "Öğrencilerimiz hem dinlenmeli hem de başarısız oldukları alanlarda çalışmalı, en önemlisi de fırsat buldukça bol bol kitap okumalıdır. Velilerimiz, karne dolayısıyla öğrencilere hiçbir şekilde baskı yapmamalıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak, başta öğretmenlerimiz olmak üzere, bütün eğitim çalışanlarımızı emeklerinden dolayı tebrik ediyor; 2016-2017 eğitim-öğretim yılı ikinci kanaat dönemine sorunlarından arınmış olarak girmelerini diliyoruz." diye konuştu. (M. Salih Keskin- İLKHA)