Güncel

Meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı? Sirke ve karbonat şart mı? Uzmanlar uyardı

Health dergisinin hazırladığı bir rapor, gıda zehirlenmelerinden korunmak için meyve ve sebzelerin nasıl yıkanması gerektiğine dair uzman tavsiyelerini sundu.

Abone Ol

Pek çok kişi, meyve ve sebzeleri yemeden ya da pişirmeden önce yeterince yıkamayı ihmal ediyor; bu da gıda zehirlenmelerine ya da gıdalarla bulaşan hastalıklara yol açabiliyor.

Ürünlerin yüzeyinde gerçekte ne var?

Meyve ve sebzelerin yıkanması, onları kir, zararlı mikroplar ve gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerden arındırmak için gereklidir. Bu tür zehirlenmelerin belirtileri kusma, ishal, mide krampları, bulantı ve ateşi içerir.

Yıkanmamış ürünler; toz, kir, bakteri, mantar, pestisit kalıntıları ve çeşitli kimyasal maddeler içerebilir. Yıkama işlemi, yüzeydeki bu kirleri giderir; pestisit kalıntıları, kimyasallar ve mikropların miktarını azaltır.

Her ne kadar yıkama bu kirleticileri azaltsa ve gıdalarla bulaşan hastalık riskini düşürse de, tamamen ortadan kaldırmaz.

Uzmanların Tavsiyeleri:

Gıda güvenliği kuruluşları, meyve ve sebzelerin yenmeden, doğranmadan ya da pişirilmeden önce yıkanmasını önermektedir. Ancak depolama öncesinde yıkanması tavsiye edilmez; çünkü bu durum bakteri üremesini artırabilir ve ürünlerin bozulma riskini yükseltebilir.

Taze ürünlere dokunmadan önce ellerin 20 saniye boyunca sıcak su ve sabunla yıkanması önerilir.

Uzmanlar, meyve ve sebzelerin sabun, deterjan veya ticari temizleyicilerle yıkanmaması konusunda uyarıyor.

Eğer ürünün üzerinde “önceden yıkanmıştır” ibaresi varsa, yeniden yıkanmasına gerek yoktur.

Kabuklu meyve ve sebzeler, akan suyun altında ovularak yıkanmalıdır.

Ürüne Göre Yıkama Yöntemleri:

Beslenme uzmanları, yapraklı sebzelerin 20 saniyeden fazla yıkanmasını ve temiz bir bez veya kağıt havluyla kurutulmasını tavsiye ediyor.

Patates, havuç, karpuz gibi kök sebzeler ve kabuklu meyveler ise kirleri temizlemek için fırçalanarak yıkanmalıdır.

Biber gibi sebzeler yıkanırken eldiven takılması ve göz ile yüz temasından kaçınılması önerilir.

Otlar, soğuk su dolu bir kapta iyice karıştırılarak yıkanmalı; ardından çıkarılıp kağıt havluyla nazikçe kurulanmalıdır.

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Amy Reed, “Hem organik hem de geleneksel sebzeler yıkanmalı,” diyerek bazı çiftliklerde hayvan gübresi kullanıldığını, bu nedenle ürünlerin yetiştirme yöntemine bakılmaksızın kirlerinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Reed, ürünleri yıkarken sirke ya da karbonat kullanılabileceğini, fakat bunun gerekli olmadığını söyledi.