İşgal rejiminin geçişleri kapatması ve Gazze’ye yardımların ulaşmasını engellemesi sonucu yaşanan yakıt ve gıda sıkıntısı nedeniyle değirmen ve fırınların faaliyetlerini durdurması nedeniyle büyük bir insani kriz yaşanıyor. El Cezire’de geçen habere göre, HAMAS bu nedenle bir açıklama yayınladı. HAMAS, Gazze Şeridi'nde unun tamamen tükenmesinin ardından fırınların kapatılmasının, işgal rejiminin soykırım kampanyasını tehlikeli bir şekilde tırmandırdığını belirterek, Gazze Şeridi'nin modern tarihin en kötü insani felaketlerinden birinde fiilen kıtlığa sürüklendiğini vurguladı.
"MODERN TARİHİN, EN KÖTÜ İNSANİ FELAKETLERİNDEN BİRİ"
Hareket, yaptığı açıklamada, "Açlık, Filistin halkının yaşamlarını, onurunu ve kararlılığını hedef alan acımasız savaşta doğrudan bir silah haline gelmiştir" dedi. "Düşman, 2 Mart'tan bu yana geçişleri kapatarak ve su, gıda, ilaç ve tıbbi malzemelerin girişini engelleyerek saldırganlığını artırıyor." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "Bugün, Gazze'de un bitince son fırın da tamamen kapanacağını duyurdu ve bu durum, Gazze'yi modern tarihin en kötü insani felaketlerinden biri olan kıtlığa sürükledi. Bu suç, işgalci tarafından caydırıcılık ve hesap verebilirlik olmaksızın işlenen soykırımın tehlikeli bir tırmanışını temsil ediyor" denildi.
ACİLEN HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI!
HAMAS, yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplumun sessizliği, işgalcilerin öldürme, aç bırakma ve abluka politikalarına devam etmesini teşvik ediyor" dedi ve işgalcileri "her saat artan yıkıcı insani sonuçlardan" tamamen sorumlu tuttu. Aynı bağlamda Hamas, Arap ve İslam ülkelerine sorumluluklarını üstlenmeleri ve Gazze Şeridi'ni kıtlıktan kurtarmak için acilen harekete geçmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca özgür halklara, ablukayı kırmak ve Gazze'deki 2 milyondan fazla insanı kurtarmak için derhal harekete geçmeleri çağrısında bulunuldu. Hareket, geçişlerin derhal açılması ve Gazze halkına su, gıda, ilaç ve dayanışma araçlarının sağlanması çağrısında bulunarak, "Bu vahşi saldırıyla mücadele, ertelenemeyecek veya ihmal edilemeyecek insani, ahlaki ve ulusal bir görevdir" ifadelerine yer verildi.
Un bitti, fırınlar kapandı
GAZZE EKMEĞE MUHTAÇ
Gazze Fırınlar Derneği Başkanı Abdulnasır El-Acarimi, "Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) destekli tüm fırınlar kapandı. Bu durum, açlık savaşının yeniden başladığını gösteriyor." dedi.
Gazze
Siyonist işgal rejiminin Gazze'ye uyguladığı ablukadan dolayı un ve yakıt tükendi. Gazze'deki tüm fırınlar faaliyetlerine son verdi. Gazze Fırınlar Derneği Başkanı Abdulnasır El-Acarimi, "Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) destekli tüm fırınlar kapandı. Bu durum, açlık savaşının yeniden başladığını gösteriyor." dedi. El-Acarimi, bu kapanmanın nedenini "siyonist rejimin uyguladığı ambargo ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle un, yakıt ve maya temin edilememesi" olarak açıkladı. Ayrıca, "Bu kapanma, Gazze halkının yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor. İnsanlar bu acımasız savaşın ortasında daha da zor bir durumda. Üstelik, mutfak gazı da bulunmuyor," dedi.
Gazze'de günlük olarak 450 ton un tüketiliyor ve fırınlar, halkın ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyordu. Siyonist rejimin saldırıları sonucu birçok fırın, özellikle Kuzey Gazze'deki fırınlar, büyük zarar gördü. Bu yıkımın maddi kaybının milyonlarca dolar olduğu değerlendiriliyor. (İLKHA)




