Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav bugün iki oturum halinde gerçekleştiriliyor.
Türkiye genelinde 81 il ve 920 ilçedeki 4 bin 244 binada yapılan sınav, yurt dışında ise 8 ülke ve 11 merkezde uygulanıyor. Katılımın zorunlu olmadığı sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme sistemiyle liselere yerleştirilecek.
Sınavın ilk oturumu saat 09.30'da başlayacak. Sözel alanda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yöneltilirken öğrencilere 75 dakika süre verildi. Saat 11.30'da başlayacak ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre tanınacak.
Bu yıl ilk kez öğrencilerin sınav kaygısını azaltmak ve motivasyonlarını artırmak amacıyla iki oturum arasındaki dinlenme süresinde kuru meyveli yulaf bar, ceviz, kuru üzüm ve sudan oluşan beslenme paketi dağıtılıyor.
Sınav güvenliğini artırmak amacıyla bina girişlerinde üst araması yapılırken, sınav evraklarının dağıtım süreçlerinin takip edilmesi için yapay zeka destekli kamera sistemleri de devreye alındı.
Öğrencilerin sınava fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesiyle katılması zorunlu tutuldu. Kimlik kartını kaybeden adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü 07.30-12.30 saatleri arasında açık tutuluyor.
LGS sonuçları 10 Temmuz'da açıklanacak. Tercih işlemleri ise 13-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 5 Ağustos'ta ilan edilecek.



