"Food & Function" (Yiyecek ve Fonksiyon) dergisinde yayınlanan ve 19 bin yetişkin üzerinde yapılan çalışmada, yumurta tüketimi ile genel sağlık arasındaki ilişki incelendi. Araştırma sonuçlarına göre, günde ortalama bir buçuk yumurta tüketen katılımcıların, hiç yumurta yemeyenlere kıyasla daha güçlü kemiklere sahip olduğu görüldü.
Araştırmada, düzenli olarak yumurta tüketen katılımcıların, uyluk kemiğinde %72 ve omurgada %83 daha yüksek kemik yoğunluğuna sahip olduğu tespit edildi.
Araştırma ayrıca, yumurtanın sadece yüksek kaliteli bir protein kaynağı olmakla kalmayıp, kemikleri destekleyici özelliklere de sahip olduğunu ve düzenli tüketiminin iskelet yapısını güçlendirebileceğini vurguladı.
"Daily Galaxy" sitesinin aktardığına göre, yumurta; kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi kemik gelişimi ve güçlenmesi için gerekli temel mineralleri içeriyor.
Yumurta aynı zamanda, kırık sonrası kemik onarımına yardımcı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren çinko açısından da önemli bir kaynak. Ayrıca yumurta, kemik ve kas sağlığı için faydalı olan D vitamini ve K1 vitamini içeriyor.
Geçmişte yumurtanın, kandaki kolesterolü yükselttiği iddia edilse de, son araştırmalar diyetle alınan kolesterol ile kandaki kolesterol arasındaki ilişkinin daha karmaşık olduğunu ortaya koydu.
Beslenme uzmanı Dr. Corinne Chicheportiche Ayache, sağlıklı bireylerde günde iki yumurta tüketmenin kolesterol seviyesini yükseltmediğini belirtti. Yumurtada bulunan kolesterolün, vücut kolesterolü üzerinde çok düşük bir etkisi olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, yumurtanın günlük beslenme düzenine dahil edilmesini tavsiye ediyor. Yumurta; çiğ (bazı tariflerde), haşlanmış, kızartılmış ya da çırpılmış şekilde farklı formlarda tüketilebilir. Özellikle lif açısından zengin besinlerle —sebzeler, baklagiller ve tam tahıllarla— birlikte pişirilmesi öneriliyor.
Günde 1 ila 2 yumurta, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının parçası olarak tüketilebilir.