Pazar günü Kıbrıs'ta gökyüzüne bakanlar bu şaşırtıcı manzara ile karşılaştı. Adeta boncuk taneleri gibi tek tek sıralanmış parlak ışık treni oluştu.

Sosyal medyada "savaş mı başlıyor?" tartışmaları başlarken, gerçek çok geçmeden açığa çıktı.

PERDE ARKASINDA ELON MUSK

Kıbrıs üzerinde bu şaşırtıcı manzara, Aslında Elon Musk'ın uzay şirketi SpanceX'ın olan Starlink uydularından biriydi. Dünya çevresinde alçak yörüngede seyreden bu uydular, iddia ettiklerine göre internet erişim sağlamak için ardı ardına sıralanarak yol alıyor.

NEDEN BU GÖRÜNTÜ?

Bu şaşırtıcı görüntüye neden olan uyduların tren gibi yakın mesafede dizilmiş olmasının nedeni, yakın süreçte üst üste uzaya gönderilmiş olduğu ortaya çıktı.

İlk aşama: Uydular fırlatıldıktan kısa bir süre sonra son yörüngelerine yerleşmeden önce birbirlerine çok yakın hareket ederler.

Güneş yansıması: Gün batımından hemen sonra veya gün doğmadan hemen önce güneş ışığı uydulara çarparak onları parlatır, yeryüzünde ise karanlık hakim olduğu için biz onları parlayan bir "ışık zinciri" olarak görürüz.

SAVAŞ MI BAŞLIYOR?

Şaşırtıcı manzara yada bu görüntü o kadar alışılmadık ve anlaşılması güç ki, sosyal medya bir anda karıştırdı.

Bu manzarayı gören çok sayıda vatandaş; Savaş mı başlıyor? Güncel bir askeri operasyon mu? düşüncesi ile videolar paylaştı.

Lakin Starlink uyduları zamanla gökyüzünün yeni ve kalıcı unsurlarından biri sayılıyor.

Muhabir: AMMAR KIZILÇINAR