İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani, perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesine yönelik herhangi bir saldırgan eylemden doğacak ve kontrolden çıkacak sonuçların sorumluluğunun Amerika Birleşik Devletleri’ne ait olacağını söyledi.

İrevani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, İran’ın “kendisine karşı güç kullanma tehdidi içeren açık bir Amerikan tehdidiyle karşı karşıya olduğunu” bildirdiğini ifade etti.

İrevani, “İran’ın istikrarını bozan tüm tehditlerin ve yasa dışı eylemlerin sona erdirilmesini talep ediyoruz” dedi. Ayrıca, “Herhangi bir saldırı gerçekleşmesi halinde İran, egemenliğini, topraklarını ve halkını savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacaktır” vurgusunda bulundu.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf da çarşamba günü ABD merkezli CNN kanalına verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump’ın “bir savaşı başlatabilecek durumda olabileceğini, ancak nasıl sona ereceği üzerinde kontrol sahibi olmadığını” söyledi.

Kalibaf, Tahran’ın “ABD ile müzakerelere açık olduğunu, ancak bunun ciddi görüşmeler olması şartıyla mümkün olacağını” da teyit etti.

Öte yandan CNN, perşembe günü yayımladığı haberinde, nükleer müzakerelerde herhangi bir ilerleme sağlanamaması nedeniyle Başkan Trump’ın İran’a karşı yeni ve geniş çaplı bir saldırı düzenleme ihtimalini değerlendirdiğini bildirdi.

CNN’in kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Trump’ın şu anda üzerinde durduğu seçenekler arasında, İranlı liderleri ve güvenlik yetkililerini hedef alan hava saldırıları yer alıyor.

Kaynaklar ayrıca, ABD saldırılarının İran’ın nükleer tesislerini ve bazı devlet kurumlarını da kapsayabileceğini belirtti.

Aynı kaynaklar, Trump’ın henüz nasıl ilerleyeceğine dair nihai bir karar vermediğini, ancak İran’a yönelik askeri seçeneklerinin genişlediğine inandığını ifade etti.

Muhabir: Mehmet Yaman