Bu bulgu, tavuk etinin kırmızı ve işlenmiş etlere göre daha az riskli olduğu yönündeki genel kanının aksine dikkat çekici sonuçlar içeriyor.
Araştırma, çoğunluğu 50’li yaşlarında olan yaklaşık 5.000 kişinin 20 yıla yakın beslenme ve sağlık verilerinin analizine dayanıyor. Haftada 300 gramdan fazla (yaklaşık dört porsiyon) tavuk tüketen bireylerin sindirim sistemi kanserlerinden ölüm riskinin, haftada bir porsiyondan az tüketenlere göre iki kat fazla olduğu gözlemlendi. Ayrıca bu düzeyde tavuk tüketiminin, tüm nedenlere bağlı ölüm riskini de %27 oranında artırdığı belirtildi. Etki erkeklerde daha belirgin çıktı.
Bilim insanları, bu artan riskin neden kaynaklandığını net olarak açıklayamasa da bazı teoriler sundu. Bunlar arasında:
Tavuk proteinlerinin yüksek sıcaklıklarda pişirilirken kansere yol açabilecek zararlı kimyasallar üretmesi,
Tavuklara verilen yem, hormon veya ilaç kalıntıları,
Erkeklerin genellikle kadınlara göre daha büyük porsiyonlar tüketmesi nedeniyle maruziyetin artması gibi faktörler yer alıyor.
Ancak araştırma, tavuk tüketiminin tüm kanser türlerinden ölüm riskini artırmadığını, yalnızca mide, bağırsak, safra yolları, pankreas, karaciğer gibi 11 farklı sindirim sistemi kanserini kapsadığını vurguluyor.