• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
Nuruosmaniye`nin altından yeni bir tarih çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası kabul edilen ilk barok cami Nuruosmaniye`de Türkiye`nin ilk fore kazık sistemine ulaşıldı. Restorasyon ekibi, bunun sevincini yaşarken `Osmanlının Nuru` diye bilinen Nuruosmaniye Camii`nde çalışmalar gerçek anlamda derinleştirildi.

420 KAMYON BALÇIK

Caminin altından tam 420 kamyon balçık çıkarılarak, 8.5 metre derine inildi. 255 yıllık tarihi caminin altında şimdiye kadar hiç kimsenin bilmediği; 825 metrekare kullanım alanlı, 2 bin 42 metrekare büyüklüğünde bir alana ulaşıldı. 12`si oda toplam 19 bölme ve halen işlev gören bir kuyuya ulaşıldı.

17 MİLYON TL`LİK RESTORASYON

Vakıflar Genel Müdürlüğü camiyi, 2 yıl önce restorasyona aldı. Aslına uygun restorasyon için Prof.Dr. Füsun Alioğlu, Prof. Dr. Feridun Çılı, Doç. Dr. Ahmet Güleç ve Yard. Doç. Dr.Ahmet Vefa Çobanoğlu`ndan Süleymaniye Bilim Kurulu oluşturuldu. Restorasyon için şimdiye kadar toplam 17 milyon ödenek ayrılırken, ortalama 20 milyon TL`ye tamamlanması ve 2014`de tamamen bitirilmesi hedefleniyor.

12 ODA 19 BÖLÜM

Bir su sarnıcına da benzeyen yapı topluluğu içerisinde revaklı avlunun tamamını içerisine alan 12 oda dahil 19 ayrı bölümden oluşan sütunların yer aldığı ve Yerebatan Sarnıcı`na benzeyen bir yapı topluluğuna ulaşıldı.

 MÜZE OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem: "Nuruosmaniye Camii`nin altında bir Nuruosmaniye daha var. Cami yapısı gibi bir yapı topluluğu daha ortaya çıktı. Asırlar önce depreme karşı radye temel kullanılmış. İlk kez ulaşıldı. Sütunlar, bölmeler ve bir de su toplama kuyusu var. Su terazisi gibi olan kuyu bugün de işlevini görüyor. Mahmutpaşa Cami civarında bir çeşmeye hatta Haliç`e kadar ulaşan bir drenaj sağlıyor. Sultanahmet Camii`nin restorasyonu sırasında da röntgenini çektik. Böyle bir yapı topluluğu yoktu. Bir camii altında ilk kez böyle bir yapıya ulaştık. Müze olarak da değerlendirilebilir."

`KAPALIÇARŞI, NURUNU KAÇIRMIŞ`

Vakıflar 1.Bölge Müdürü İbrahim Özekinci: "Kapalıçarşı tadilat geçirirken, molozları camiye dökülmüş. Dış mekanda yine Kapalıçarşı yangınlarıyla çıkan karbonlar caminin her yerine yapışmış, simsiyah olmuştu. Nuruosmaniye`nin adeta nuru kaçmıştı. Mikro kumlamayla temizlendi. Çalışmalar sürüyor." 

Bu haberler de ilginizi çekebilir