• DOLAR 32.427
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2325.98
  • ...
`Ramazan Ayı; Kur`an, Oruç, İyilik ve Güzellik Ayıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Allah Teâlâ`nın müminlere büyük bir ihsanı olan, Kur`an, oruç, iyilik ve güzellik ayı Ramazan ayı hakkında görüştüğümüz Molla Enver Kılıçaslan, hidayet kaynağı olan Kuranı-Kerim`in bu ayda nazil olduğunu söyledi. Tövbelerin, duaların, hayır ve hasenatın kabul olunduğu ramazan ayını değerlendiren Molla Enver Kılıçaslan, Allah-u Teâlâ`nın "Kim ki bu aya ulaşırsa oruç tutsun." buyruğunu hatırlattı.

 İbadetler arasında Allah-u Teala`nın en çok oruç ibadetini sevdiğini söyleyen Kılıçaslan, "Allah-u Teâlâ Kur`an-ı Kerim`de `kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun` diyor. Allah ibadetler arasında en çok oruç ibadetini seviyor bütün amellerin sevabını melekler yazarken orucun mükâfatını Allah`u Teâlâ bizzat kendisine bırakıyor ki, bizzat kıyamet gününde kendisi oruçlunun mükâfatını versin." İfadelerini kullandı.

"İnsan Oruçla Bedeni Günahlardan Arındırır"
İnsanın, arabasına, fabrikasına bakım yaptığı gibi Ramazan ayında haram etten ve günahlardan arınarak kendi bedenine bakım yaptığını söyleyen Kılıçaslan, "Ramazan ayında insan gündüzünü oruç, gecesini teravih gibi ibadetlerle geçirirse tüm haramlardan arınıyor. Öyle ki bayramın gelmesiyle insan anasından doğduğu gibi günahlardan arınmış olur." dedi.

Yaz sıcaklarında oruç tutmanın daha çok sevap kazandırdığını söyleyen Kılıçsalan, Hazreti Ali`nin "Ben misafirlere ikram etmeyi, kılıçla savaşmayı ve yaz ayında oruç tutmayı severim" sözünü hatırlatarak ramazan ayı nedeni ile Allah`ın yüceliği ve nimetlerinin kıymetinin daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Oruçla İnsan Kulluk Ve Aciziyetini Hatırlar
Peygamber efendimizin oruçlu insanın ağız kokusunun Allah nezdinde misk kokusundan daha kıymetli olduğu yönündeki hadisini hatırlatan Kılıçaslan, "İnsan 10-12 saat oruç tuttuğunda takatten düşerek Allah`ın nimetlerini ve rızık verenin Allah olduğunu hatırlar. Ramazan ayı orucuyla Allah`ın yüceliğini ve nimetlerinin kıymetini anlıyoruz. Kendi kulluk ve acizliğimizi anlıyoruz. 10-12 saat oruç tutuyoruz takatten düşüyoruz. İşte ramazan ayı orucuyla bizler bu nimetlerin kadr ve kıymetini öğreniyoruz. Ramazan ayının faydalarından biri de fakirlerin dertleri ile dertlenilmesidir. Malı olan ve yokluk bilmeyen bir kişi, açlık yaşadığı zaman, fakirlerin durumlarını ve yaşadıkları sıkıntıları anlar. Ramazan ayı nedeni ile işte insanlar birbirlerine merhamet etmeyi öğreniyor." diye konuştu.

"Ramazan Ayında Gökyüzü Ve Rahmet Kapıları Açılır"
Ramazan ayında yapılan ibadetlerin sevabının kat kat olduğunu, ramazan ayında rahmet kapılarının açıldığını, cehennem kapılarının da kapanarak insanların günahlarının affedildiğini dile getiren Kılıçsalan, "Orucun ve namazın hatırına cehennem kapıları kapanıyor. Şeytanlar zincirlere vuruluyor. Bir insan, kendisi şeytanlaşmamışsa bu mübarek ay vesilesiyle nefsini mağlup ederek günahlardan beri kalır." dedi.

"Bir Suyla Dahi Olsa İnsanların İftarlarını Açtırın"
Oruçlu iftar saatinde ne dua ederse Allah-u Teâlâ`nın onun duasını kabul edeceğini söyleyen Kılıçsalan, "İnsan kendisine dünyasına, ahretine, belaların defedilmesi için ne dua ederse Allah-u Teâlâ yapılan duayı kabul eder. Bir kimse oruçluya iftarını açtırırsa oruç tutanın sevabının aynısını kazanmış olur. Hata peygamber efendimiz bir suyla veya bir meyve tanesiyle dahi olsa insanların iftarlarının açtırılmasını teşvik etmiştir." İfadelerini kullandı.

"Allah-u Teâlâ Bizlerin Rahatlığını İstiyor, Zahmet Çekmemizi Değil"
Nifas ve hayız halindeki kadınlar ile hamile olan ve çocuğuna süt emziren kadınların eğer çocuğunun ve kendisinin sağlığından endişeliyse oruç tutmayabileceklerini söyleyen Kılıçsalan, tutmaya güç yetiremeyen yaşlı ve çocukların da oruç tutmayabileceğini ifade etti. Kılıçaslan, "Allah-u Teâlâ bu lütufta bulunarak insanlar üzerindeki zorlukları kaldırıyor. Bir insan sefere giderse oruç tutmayabilir, hasta olan ve hastalığının artabileceğinden endişe duyan hastalar oruç tutmaya bilir. Allah-u Teâlâ bizlerin rahatlığını istiyor, zahmet çekmemizi değil." Dedi.

Son olarak ramazan ayının gündüzünün oruç tutularak, gecelerinin ise Allah`a her zamankinden daha çok ibadet etmekle geçirilmesi gerektiğini belirten Kılıçarslan, Allah`u Teâlâ`nın ramazan ayını tüm Müslümanlara mübarek kılması temennisinde bulundu.

M. Salih Özcan - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir